Foto: AP/Scanpix

Patlaban spēcīgas zemestrīces skartajā Nepālā turpina uzturēties lielākā daļa no tiem Latvijas iedzīvotājiem, kas valstī bijuši zemestrīces brīdī un savu ceļojumu turpinās kā iepriekš ieplānojuši, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Ārlietu ministrijas pārstāvis Ivars Lasis.

Viņš norādīja, ka šobrīd Nepālā turpina uzturēties 43 Latvijas iedzīvotāji. “Daži ir šobrīd ir atgriezušies Latvijā, bet vairāki Latvijas iedzīvotāji ir atceļā no Nepālas un Latviju,” situāciju skaidroja Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Savukārt saistībā ar sešiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri iepriekš izteikuši vēlmi ātrāk atgriezties Latvijā no Nepālas, Lasis norādīja, ka Ārlietu ministrija strādājot pie vairākiem scenārijiem, kā šo lūgumu realizēt.

Patlaban Ārlietu ministrija ir uzrunājusi Nepālas varas iestādes, lūdzot rast iespēju nogādāt šos sešus Latvijas iedzīvotājus līdz tuvākajai lidostai. Attiecīgi šobrīd ministrija gaida atbildi no Nepālas varas iestādēm, norādīja Lasis.

Jau vēstīts, ka patlaban Nepālas kalnos atrodas sešu cilvēku grupa no Latvijas, kuri sūrojas, ka nevarot izbraukt no valsts un, ka Latvijas ĀM atsakoties palīdzēt.

"Mēs esam seši. Mēs esam Latvijas pilsoņi. Mēs esam Nepālā. Pēdējās dienas mums nebija vieglas. Ar mums ir noticis tas, ko lielākā daļa no mums ir tikai redzējusi pa TV. Mēs uz savas ādas esam izjutuši dabas stihijas spēku, piedzīvojot vairākas zemestrīces," savā "Facebook" profilā raksta viena no valstspiederīgajiem, kas atrodas Nepālā, Jūlija Grinberga.

Nepālā zemestrīces brīdī atradās vairāk nekā 40 Latvijas iedzīvotāji.

Kā ziņots, Nepālas valdība otrdien izsludinājusi trīs dienu sēras, lai pieminētu vairāk nekā 4000 cilvēku, kuri gāja bojā postošajā zemestrīcē nedēļas nogalē.

Tāpat valdība paziņojusi, ka tai ir grūtības tikt galā ar krīzi, jo trūkst resursu. "Šāda mēroga katastrofai mēs neesam sagatavojušies," sacīja premjerministra vietnieks un iekšlietu ministrs Bamdevs Gautams. "Mums nepietiek resursu, un mums vajadzēs vairāk laika, lai tiktu pie visiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!