Foto: LETA

Ja valdība neatradīs līdzekļus, lai īstenotu Iekšlietu sistēmas atalgojuma koncepcijā paredzēto atalgojuma palielinājumu, izmeklēšanas jomā briest krīze, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors pārliecināts, ka jautājums par izmeklēšanas jomas uzlabošanu tiesībsargājošo iestāžu darbā lielā mērā ir atkarīgs no tā, vai tiks īstenots atalgojuma palielinājums iekšlietu sistēmas amatpersonām kā to paredzējusi Iekšlietu ministrijā izstrādātā un valdībā apstiprinātā atalgojuma koncepcija. Kalnemeiers norādīja, ka jautājumam nepieciešams komplekss risinājums.

"Prokurori tiek galā ar savu darbu, bet, ja neatradīs naudu Valsts policijas algu reformai, tad no šīs izmeklēšanas iestādes atkal aizplūdīs kadri," prognozēja ģenerālprokurors. Viņš skaidroja, ka policijā amatpersonas, kuras sasniegušas izdienas pensijas kritērijus, nesagaidot algu reformu, mēģinās atrast darbu citur. Ģenerālprokuratūras vadītājs uzsvēra, ka gala rezultāta sasniegšana ir saistīta ar spēju visām tiesībsargājošām iestādēm darboties kopā. "Tiesībsargājošo iestāžu prestižs ir saistīts jautājums," skaidroja Kalnmeiers.

"Lai piesaistītu jaunus kadrus tos ar kaut ko ir jāinteresē. Es nedomāju, ka jauns, augstskolu pabeidzis cilvēks gribēs strādāt ar daudzajām krimināllietām par 600 līdz 700 eiro mēnesī "uz papīra"," savu viedokli raidījumam klāstīja Kalnemeiers, norādīja, ka policijas izmeklēšanas kvalitāte varētu būt augstāka, it īpaši saistībā ar sākotnējām izmeklēšanas darbībām – notikuma vietas apskati un pirmajām pratināšanām.

Runājot par prokuratūras darbu, Kalnemeiers norādīja, ka pārvēlēšanas gadījumā galvenais uzsevums ir turpināt nodrošināt prokuratūras funkciju izpildi. Tāpat risināmi vairāki tehniska rakstura jautājumi par materiāltehnisko nodrošinājumu prokuratūrā.

Vienlaikus ģenerālprokurors sacīja, ka viņš nav pārliecināts par pārvēlēšanu amatā. Viņš skaidroja, ka jāsagaida Saeimas lēmums un "nevajag sasteigt notikumus". Neskatoties uz politiķu retoriku, kas liecina par Saeimas atbalstu Kalnmeiera pārvēlēšanai ģenerālprokurora amatā, ir jūtama arī pretdarbība, turklāt "vārdi ne vienmēr sakrīt ar darbiem", sacīja Kalnmeiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!