Foto: F64

Nākamgad un līdz koncepcijā par minimāla ienākumu līmeņa noteikšanu paredzētās reformas īstenošanai garantētais minimālais ienākumu (GMI) līmenis paliks pašreizējā apmērā, ceturtdien vienojās Labklājības ministrijas (LM) un Latvijas Pašvaldības savienības (LPS) pārstāvji.

LM iepazīstināja pašvaldības ar izstrādāto metodisko palīgmateriālu ārpusģimenes aprūpes sistēmas novērtēšanai. Ministrija rosināja pašvaldības izmantot minēto materiālu savā teritorijā esošas ārpusģimenes aprūpes sistēmas novērtēšanai, un uz iegūto rezultātu pamata izstrādāt pasākumus, lai nodrošinātu ģimeniskai videi pietuvinātus pakalpojumus bērniem.

Sarunās aktualizējās vairāki likumdošanas aspekti, kuriem nepieciešams atbilstības izvērtējums esošajai situācijai, piemēram, iespējai veidot stingrākus nosacījumus līdzdarbības pasākumiem sociālās palīdzības saņēmējiem, norāda ministrijā.

Vienlaikus LM aicināja pašvaldības un plānošanas reģionus uzsākt darbu pie redzējuma un plānu izstrādes sabiedrībā balstītu pakalpojumu attīstībai. Tas ietver gan ģimeniskas vides nodrošināšanas plānu bez vecāku gādības palikušiem bērniem, gan cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, kas pašlaik dzīvo pašvaldību teritorijā, gan institucionālā aprūpē mītošiem cilvēkiem, kas reformas rezultātā varētu veiksmīgi integrēties sabiedrībā.

Sanāksmē piedalījās labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis, LM un tās padotības iestāžu speciālisti, kā arī pašvaldību pārstāvji.

LM ar LPS tiekas katru gadu, lai pārrunātu aktuālo informāciju labklājības nozarē.

Garantētais minimālais ienākumu līmenis personai pašlaik ir 49,8 eiro mēnesī un to maksā pašvaldība. Pašvaldības dome var noteikt citu GMI līmeni dažādām iedzīvotāju grupām, piemēram, bērniem, vecuma un invaliditātes pensiju saņēmējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!