Foto: LETA

Eiropas Savienībai (ES) jāpārskata Eiropas drošības stratēģija un jāstrādā pie rīcības cīņai ar "hibrīdo apdraudējumu", ciešāk sadarbojoties un koordinējoties ar NATO, šodien Briselē ES ārlietu un aizsardzības ministru sanāksmē paudis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Kā informēja Ārlietu ministrijā, ministrs uzsvēris, ka atbildē uz "hibrīdo apdraudējumu" ES jāfokusējas uz nemilitāro jomu. Ir jāstrādā pie agrīnās brīdināšanas un situācijas apzināšanās attīstības. Tādēļ ir svarīga abu pušu savstarpējā apmaiņa ar informāciju, un jāveicina dalībvalstu nacionālā noturība pret "hibrīdo apdraudējumu".

Tāpat ministrs uzsvēris, ka ir jāstiprina pasaules kārtība, kas balstīta uz starptautisko noteikumu ievērošanu. "Pēdējā gada satraucošie notikumi Eiropā un Krievijas īstenotā starptautisko tiesību pārkāpšana liek pārvērtēt Eiropas Savienības lomu. Eiropas Savienībai ir jākļūst par aktīvu cīnītāju par starptautiskās kārtības un tiesību ievērošanu. Ir nepieciešams vairāk apgūt Eiropas Savienības un NATO sadarbības potenciālu," uzsvēris Rinkēvičs.

Rinkēvičs piedalījās kopīgā ES ārlietu un aizsardzības ministru sanāksmē, kurā kopā ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu tika diskutēts par drošības izaicinājumiem ES kaimiņu reģionos un gatavošanos šī gada jūnijā plānotajai Eiropadomes sanāksmei, kā arī par stratēģisko pārskatu, kas potenciāli varētu uzsākt Eiropas Drošības stratēģijas pārskatīšanu jūnija Eiropadomē.

Tāpat tika apspriesta 23.aprīļa Eiropadomes ārkārtas sanāksmes lēmumu īstenošana, kurā tika uzdots meklēt risinājumus nelegālās migrācijas izaicinājumiem Vidusjūrā.

Runājot par gatavošanos jūnija Eiropadomei un stratēģisko pārskatu, ārlietu ministrs Rinkēvičs pauda viedokli, ka Eiropadomei jādod mandāts pārskatīt Eiropas Drošības stratēģiju līdz 2016.gada vidum, bet līdz tam ir jānotiek konsultācijām ar dalībvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!