Foto: LETA

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) ir apņēmies turpināt medikamentu cenu samazināšanu Latvijā, un viens no nākamajiem soļiem būs maksas samazināšana par patentbrīvo medikamentu reģistrāciju Latvijā.

Ministrs šodien žurnālistiem atklāja, ka viens no nākamajiem Veselības ministrijas priekšlikumiem būs mainīt Zāļu valsts aģentūras noteikto cenrādi par ģenērisko jeb patentbrīvo medikamentu reģistrāciju. Nodevas par to tikšot izdalītas ar desmit, salīdzinot ar pašreizējām cenām.

"Tā rezultātā Latvijā ienāks ļoti kvalitatīvi medikamenti no citām Eiropas Savienības valstīm. Tie būs būtiski lētāki," solīja ministrs.

Jau ziņots, ka valdība šodien pēc vairāk nekā stundu ilgām diskusijām, kas periodiski izskanēja augstos toņos un pat ar apvainojumiem, šodien tomēr atbalstīja izmaiņas Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtībā, kas paredz veicināt konkurenci kompensējamo medikamentu jomā.

Grozījumi paredz atcelt vairākas normatīvajos aktos noteiktās prasības, kas kavē zāļu, tostarp paralēli importēto zāļu un nereģistrēto zāļu, piegādes iespējas no Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalstīm un pacientiem laicīgi saņemt medikamentus. Līdz ar grozījumiem paredzēts atcelt vairākas birokrātiskās prasības, kā rezultātā tiks samazinātas administratīvās izmaksas, kas ir viens no cēloņiem zāļu cenu pieaugumam.

Turpmāk paredzēts biežāk aktualizēt paralēli importēto un paralēli izplatīto zāļu cenas, vienlaikus nosakot, ka paralēli izplatīto un paralēli importēto zāļu cenas ir zemākas par to kompensējamo zāļu cenām, pret kurām ir veikta paralēlā izplatīšana vai paralēlais imports.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!