Foto: Publicitātes attēli
Sociālās akcijas "Pieķer būvgružotāju! II" atklāšanas pasākumā, kas notika Ādažu novada teritorijā, tās iniciators "Eco Baltia grupa" ne vien aicināja cilvēkus ziņot par nelegālajām būvgružu izgāztuvēm, bet apņēmās sakārtot nelegālo būvgružu izgāztuvi, pie kuras notika akcijas atklāšana.

Vairakkārt uzsvērām, ko apliecināja arī vides aizstāvji un pašvaldību pārstāvji, kuru pienākums ir rūpēties, lai viņu teritorijā būvgružu izgāztuves būtu savāktas, ka likvidēt nelegālo būvgružu izgāztuvi ir desmitiem reižu dārgāk, nekā nodot būvgružu kravu poligonā. Tas pierādījās arī Ādažu izgāztuves savākšanas procesā.

Šīs nelegālās būvgružu kaudzes savākšanai tika norīkota īpaša tehnika ar kausu (manipulātoru), kas atvieglotu darbu un samazinātu būvgružu izvešanas izmaksas. Taču smagā tehnika iestiga lietusgāžu izmērcētajā pļavā. Otrajam mēģinājumam izvēlējāmies citu tehniku: vieglāku kravas mašīnu, kas aprīkota ar būvgružu konteineru, un atsevišķu traktortehnikas vienību, lai iekrautu būvgružus konteinerā. Darbu uzsākot, izdevās sakopt būvgružu "aisberga" redzamo daļu. Bijām rēķinājušies, ka zemē būs iestiguši vēl būvgruži, taču jāatzīst, bijām pārsteigti, cik milzīgi lielgabarīta būvgruži no sava svara iegrimuši zemē. Lai to savāktu, nācās piesaistīt vēl papildu tehnikas vienības.

Šajā gadījumā uzskatāmi varam redzēt, ka būvgružu savākšana ir sarežģīts un laikietilpīgs process. Iestigušu automašīnu dīkstāve, cilvēku darbs un visi pieliktie pūliņi, vairākkārtējie piegājieni, lai savāktu būvgružus, radīja ļoti lielas izmaksas. Šajā gadījumā – vienas it kā acīmredzami ne pārāk lielas kaudzes savākšana izmaksāja, vairāk nekā 1000 EUR. Protams, vienam negodprātīgam cilvēkam vai uzņēmumam atbraukt un izgāzt kādas pļavas malā kaudzi ar būvgružiem ir lēti, taču savākt šos būvgružus vienmēr būs daudz dārgāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!