Foto: LETA

Pēc Saeimas lēmuma no amata atbrīvot Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdi Aināru Dimantu viņa vietniece Aija Dulevska pārtrauks atvaļinājumu, jo vietniekam NEPLP vadītāja prombūtnes laikā jāuzņemas vadītāja pienākumi, apstiprināja Dulevska.

Viņa teica, ka šobrīd galvenais jautājums ir par to, kā rīkosies Dimants un vai Saeimas trešdien pieņemtais lēmums paliks spēkā.

"Priekšsēdētāja izvēle ir tālā nākotnē - septembrī vai oktobrī, jo ātrāk tas notikt nevar. Pašlaik ir droši zināms tikai viens - es esmu priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja uz nenoteiktu laiku," teica NEPLP pārstāve.

Jau ziņots, ka Saeima, 50 deputātiem balsojot par, trešdien atbrīvoja Dimantu no NEPLP locekļa amata, pamatojoties uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 59.panta trešās daļas 3.punktu un saskaņā ar 56.panta trešo daļu, bija teikts atbildīgās Saeimas komisijas sagatavotajā lēmumprojektā.

Tādējādi Saeima atlaišanu pamatojusi, ka ir konstatēti tādi normatīvajos aktos noteikti apstākļi, kas liedz attiecīgajai personai būt par padomes locekli, kā arī norādījusi uz pantu par labu reputāciju.

Dimants apsver vēršanos tiesā pret parlamenta trešdien pieņemto lēmumu vai vēršanos pie jaunievēlētā prezidenta Raimonda Vējoņa, kurš izteicis viedoklis, ka, viņaprāt, šis lēmums nav pareizs, un tas apdraud tās demokrātiskās vērtības, kuras ir Latvijā.

Pārējo padomes locekļu - Dulevskas, Daiņa Mjartāna un Ivara Zviedra atbrīvošanu no amata - parlamenta vairākums neatbalstīja. Lēmumprojektus gatavoja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko komisija.

Lai izvēlētos jaunu NEPLP locekli, visticamāk, jau šomēnes tiks sasaukta par nozari atbildīgā komisijas sēde, aģentūrai BNS iepriekš sacīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (NA).

Vispirms tiks izsludināts konkurss, pēc tam tiks dots laiks kandidātu pieteikšanai uz amatu, savukārt tad deputāti iztaujās kandidātus, pastāstīja Laizāne. Politiķe prognozēja, ka jaunu padomes locekli Saeima amatā varētu apstiprināt rudenī.

Laizāne piebilda, ka tas nenozīmē, ka NEPLP paliks bez vadītāja, jo padomes locekļi no sava vidus var ievēlēt jaunu. Tā kā NEPLP bez Dimanta vēl ir četri locekļi, ir nodrošināts kvorums lēmumu pieņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!