Foto: Publicitātes foto

Lai paspētu laikā pabeigt sanācijas projektu Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuvē, darbi norit ļoti intensīvi, taču līdz šim projekta īstenotāja SIA "VentEko" nav saskārusies ar kādiem sarežģījumiem, kas varētu apdraudēt darbu izpildi noteiktajā laikā.

Uzņēmuma pārstāvis Mareks Bažovskis apliecināja, ka darbu izpildei ir ļoti saspringts termiņš - tie ir jāpabeidz jau šā gada rudenī. Līdz ar to projekta īstenošana notiek ļoti intensīvi. Patlaban jau ir sākti demontāžas darbi, paralēli notiek piesārņoto gruntsūdeņu sanācijas darbi, bīstamo atkritumu likvidācija.

Saskaņā ar noslēgto līgumu uzņēmuma pienākumos ietilpst atkritumu, piesārņotās grunts izņemšana un piesārņoto gruntsūdeņu atsūknēšana no piesārņotās vietas, izņemto piesārņoto atkritumu atbilstoša apstrāde - sagatavošana apglabāšanai vai pilnīgai pārstrādei, kā arī pilnīgas pārstrādes vai apglabāšanas nodrošināšana. Uzņēmumam jāveic bīstamo atkritumu izgāztuvju inženiertehnisko konstrukciju (četru bīstamo atkritumu krātuvju) demontāža, dziļurbumu likvidācija, pēcsanācijas monitoringa sistēmas izveidošana. Tāpat ir paredzēti meliorācijas sistēmas būvdarbi, teritorijas līdzināšana, profilēšana un veģetācijas jeb apstādījumu izveidošana.

Līdz šim sanācijas darbu veicēji nav saskārušies ar būtiskiem šķēršļiem, kas varētu radīt nopietnu apdraudējumu darbu izpildei. Tomēr kopumā projekts tiekot vērtēts kā sarežģīts - tam nepieciešama kompleksa pieeja.

Jau ziņots, ka šovasar Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuvē sākti vēsturiskā piesārņojuma sanācijas darbi, kas tiks veikti līdz šī gada oktobra beigām.

Par bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijas darbu projekta izstrādi un sanāciju VVD noslēdzis līgumu ar SIA "VentEko", savukārt par šo darbu inženiertehnisko uzraudzību noslēgts līgums ar SIA "Geo Consultants".

Kopējās darbu izmaksas ir 6 806 828 eiro, no tām 70% jeb 4 764 779,87 eiro finansē Eiropas Savienība (ES). Līgums ar "VentEko" noslēgts par 6 762 433,48 eiro, no kuriem 4 733 703 eiro finansē ES un 2 028 730 eiro ir valsts finansējums.

Projekta "Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijas projekts 1.kārta" mērķis ir likvidēt atklātu piesārņojuma avotu, lai novērstu turpmāku piesārņojošo vielu, galvenokārt organiskās sintēzes blakusproduktu un atkritumvielu emisijas vidē.

Īstenojot projektu, tiks likvidēts vēsturiskais piesārņojums un samazināsies piesārņoto vielu koncentrācija vēsturiski piesārņotās vietas "Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuve" teritorijā, kā arī samazināsies draudi turpmākai piesārņojošo vielu emisijai gruntsūdeņos no vēsturiski piesārņotās vietas, līdz ar to arī draudi iedzīvotāju veselībai.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!