Šodien no apcietinājuma tiks atbrīvots krāpšanā apsūdzētais Armands Stendzenieks, jo viņš jau ir izcietis pirmās instances tiesas piespriesto sodu - brīvības atņemšanu uz 5 gadiem un 3 mēnešiem.
Lai gan spriedums Stendzenieka lietā vēl nav stājies spēkā, saskaņā ar likumu viņš no ieslodzījuma jāatbrīvo. Stendzenieks no cietuma varētu iznākt laikā no plkst.11 līdz 12. Cietumu kārtība paredz, ka līdz plkst.12 jāatbrīvo visi tie ieslodzītie, kam attiecīgajā dienā beidzies apcietinājuma termiņš.

Kā ziņots, Stendzenieka krimināllieta pašlaik atrodas Augstākajā tiesā. To bija paredzēts izskatīt pagājušā gada decembrī, taču Stendzenieks pēdējā brīdī attiecās no sava līdzšinējā advokāta Saulveža Vāpiņa pakalpojumiem, tādēļ tiesas process bija jāatliek, lai dotu iespēju apsūdzētā jaunajam advokātam - Igoram Zvirbulim - iepazīties ar krimināllietas materiāliem. Tiesas sēde paredzēta 14.aprīlī.

Kurzemes apgabaltiesa Stendzeniekam piesprieda brīvības atņemšanu uz 10 gadiem un 6 mēnešiem ar mantas konfiskāciju, bet pēc Amnestijas likuma piemērošanas sods viņam samazināts uz pusi - līdz 5 gadiem un 3 mēnešiem. Ieskaitot jau ieslodzījuma vietā pavadīto laiku, Stendzeniekam cietumā vairs jāatrodas līdz 2003.gada 21.janvārim.

Apgabaltiesa atzina "Bankas Baltija" (BB) pieteikto civilprasību par Ls 8 626 500 piedzīšanu un nolēma, ka Stendzeniekam bankai jāatmaksā Ls 6 798 321.

Stendzenieks tiek apsūdzēts kredīta garantiju izkrāpšanā no AS "Ventspils nafta" (VN). Kredīta garantijas Stendzenieks esot izkrāpis, lai viņa uzņēmums "ZuS" saņemtu 18 miljonu ASV dolāru kredītu BB, tikpat lielu kredītu Maskavas bankā "Intertek", kā arī 10 miljonu ASV dolāru kredītu "Parekss bankā".

Apgabaltiesa atzina Stendzenieka vainu krāpšanā lielos apmēros par pierādītu. Viņš VN galvojumu kredīta saņemšanai BB un Maskavas bankā "Intertek" ieguvis ar viltu, jo jau zinājis, ka Vācijas rūpnīcas "Leune Werke" privatizācija nebūs iespējama, un šajā jautājumā maldinājis VN valdi, uzskata tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!