Foto: LETA

Ar piektdienu līdzšinējās Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktora vietnieces Daces Ķikutes darba vieta ir Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrs, portālam "Delfi" pavēstīja Veselības ministrijā (FM).

Lai arī veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) ceturtdien pēcpusdienā ir saņēmis Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas rezolūciju ar lūgumu apturēt ministra rīkojuma izpildi par Ķikutes pārcelšanu darbā direktora vietnieces amatā Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā (VTMEC) līdz apstākļu noskaidrošanai, lai neradītu risku valstij finansiāli nelabvēlīgām sekām, ministrijas ieskatā tam nav pamata.

VM jau ceturtdien informējusi Straujumu par noskaidrotajiem apstākļiem, skaidrojot, ka nav tiesiska pamata pārskatīt veselības ministra pieņemto pārvaldes lēmumu par valsts civildienesta ierēdņa pārcelšanu citā amatā viena resora ietvaros.

"Valsts civildienesta likums nosaka - lai nodrošinātu labu pārvaldību, it sevišķi civildienesta uzdevumu efektīvu izpildi un sabiedrības uzticību civildienestam, kā arī veicinātu ierēdņa kvalifikācijas izaugsmi, ierēdni, neizsludinot atklātu pretendentu konkursu un motivējot pārcelšanas pieļaujamību un lietderību, var pārcelt jebkurā citā ierēdņa amatā uz noteiktu vai nenoteiktu laiku tajā pašā vai citā iestādē," uzsver VM.

Saskaņā ar likumu viena resora ietvaros ierēdni pārceļ amatā citā iestādē ar ministra rīkojumu.

Atbilstoši Valsts civildienesta likumam Ķikute pārcelta uz viņas kvalifikācijai un profesionālajām iemaņām atbilstošu amatu, jaunā darba vieta atrodas tajā pašā pilsētā, pārcelšanas rezultātā ir saglabāta esošā mēnešalga, skaidro VM.

VM ieskatā pieņemtais rīkojums ir pārvaldes lēmums, kas ticis pieņemts viena resora ietvaros, tādējādi administratīvā tiesvedība par ministrijas rīkojumu nav iespējama, neveidojot arī iespējamo eventuālo finanšu zaudējuma riskus.

Jau vēstīts, ka Straujuma (V) lūgusi apturēt Belēviča rīkojumu pārcelt Ķikuti citā amatā. Valdības vadītāja arī pieprasījusi VM sniegt skaidrojumu par šo situāciju.

Valsts kanceleja, izvērtējot ZVA lūgumu, norāda, ka šāda VM rīcība apdraud valsts pārvaldes politisko neitralitāti un neatbilst labas pārvaldības praksei, kā arī tiesvedības gadījumā valstij var radīt finansiālus zaudējumus.

Tāpat ziņots, ka Belēvičs izdevis rīkojumu pārcelt ZVA direktores vietnieci Daci Ķikuti darbam Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktora vietnieka amatā. Ķikutei jaunajā amatā jāstājas no piektdienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!