Foto: AFP/Scanpix
Sestdien, 12. septembrī, Latvijas Luterāņu sieviešu teoloģu apvienība Torņakalna baznīcā ar vairākiem pasākumiem atzīmēs 40 gadus, kopš pirmo reizi Latvijas vēsturē mācītājas amatā ordinēta sieviete.

Kā norāda Latvijas Luterāņu sieviešu teoloģu apvienības priekšsēdētāja Rudīte Losāne, vairāk nekā divus gadu desmitus Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā ir spēkā sieviešu ordinācijas aizliegums. 1975. gada 23.augustā arhibīskaps Jānis Matulis Sv. Jāņa baznīcā pirmo reizi Latvijas vēsturē mācītāja pirmajā pakāpē ordinēja sievietes - Teoloģijas semināra studentes Vairu Bitēnu, Bertu Stroži un Helēnu Valpēteri.

Taču 1993. gada 26.janvārī pēc arhibīskapa Kārļa Gailīša traģiskās bojāejas notika Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) ārkārtas Sinode, kurā par arhibīskapu tika ievēlēts mācītājs Jānis Vanags, kas kandidējot pauda pārliecību pret sieviešu ordināciju. Vanaga lēmums neordinēt sievietes vistiešākā veidā skāra garīdznieku sarakstā esošās mācītājas un LU Teoloģijas fakultātes studentes, kuras gatavojās kļūt par garīdzniecēm. Daudzas no studentēm emigrēja, piepildot Dieva aicinājumu kalpot mācītājas amatā ārpus Latvijas, norāda Losāne.

Lai pastāvētu par sieviešu ordinācijas atjaunošanu, 1995. gada 17. jūlijā tika nodibināja Latvijas Luterāņu sieviešu teoloģu apvienība, kuras pastāvēšanas un darba gadi tiks atzīmēti sestdien.

Svinības sāksies plkst. 10 ar svētku dievkalpojumu Lutera baznīcā, kā arī paredzēta starptautiska konference "Sieviešu ordinācija 21. gadsimta kontekstā", kā arī preses konference par sieviešu ordināciju.

Jautājums par sieviešu ordināciju mācītāju amatā un kalpošanu draudzē pēdējos gados raisījis plašās dažāda līmeņa diskusijas.

Jau vēstīts, ka šā gada aprīlī pirmo reizi Latvijas vēsturē par Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes dekāni tika ievēlēta sieviete - teoloģijas doktore Dace Balode.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!