Foto: Saeimas administrācija

Valdība otrdien aiz slēgtām durvīm lēma deleģēt tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču (VL-TB/LKNNK) ceturtdien Saeimas sēdē aizstāvēt savas pozīcijas, tādējādi ļaujot viņam uzstāties ilgāk par 15 minūtēm, apstiprināja Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Rasnačs otrdien lūdza valdību deleģēt viņu Saeimas sēdē runāt kā valdības pārstāvim un aizstāvēt savas pozīcijas, taču valdība lēma, ka tieslietu ministrs nevarēs uzstāties Ministru kabineta vārdā. "Valdība Rasnačam deva deleģējumu Saeimā uzstāties savas kompetences ietvaros, bet ne Ministru kabineta vārdā," atzina Rozenberga.

Jau ziņots, ka Rasnačs otrdien kolēģiem skaidroja, ka Saeimas Kārtības rullis paredz iespēju runāt 15 minūtes, tomēr viņam ar šo laiku nepietiks - tam būs nepieciešamas vismaz 40 minūtes. Taču, lai varētu aizstāvēt savas pozīcijas ar argumentētu skaidrojumu ilgāk par 15 minūtēm, viņam nepieciešams Ministru kabineta deleģējums. Tādā gadījumā viņš varētu izklāstīt valdības paveikto tieslietu jomā.

Ministrs uzsvēra, ka sabiedrībā trūkst informācijas par valdības paveiktajiem darbiem un šī būtu laba iespēja par to informēt.

Tomēr piesardzīga ar šāda deleģējuma došanu bija Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), kura atzina, ka nebūtu korekti, ka Ministru kabinets bez iepazīšanās ar informāciju pieņemtu lēmumu deleģēt Rasnaču valdības vārdā uzstāties. Rasnačs gan skaidroja, ka tā ir tikai formāla procedūra, lai viņam tiktu piešķirts ilgāks laiks savu pozīciju aizstāvībai. "Var arī 15 minūtēs pateikt runu, bet tad nebūtu pateikts viss, ko es vēlos pateikt valdības vārdā," teica Rasnačs. Viņam nepieciešamas vismaz 40 minūtes.

Tas gan nepārliecināja Straujumu, un viņa lūdza Valsts kancelejas juristu viedokli, vai ir iespējams dot deleģējumu. Juristi norādīja, ka gadījumā, ja plānots runāt 15 minūtes, tad pilnvarojums nav nepieciešams, bet, ja runa plānota ilgāk par 15 minūtēm, tad Saeima vēlas, lai tiktu dots Ministru kabineta deleģējums.

Straujuma lēma minēto jautājumu pārcelt no Ministru kabineta sēdes atklātās daļas uz slēgto. Ministru prezidente atzina, ka ministri ir gatavi atbalstīt, ka Rasnačs runā ilgāk par 15 minūtēm, tomēr nav gatavi, ka ministrs runā visa Ministru kabineta vārdā.

Jau ziņots, ka ierosinājumu lemt par neuzticības izteikšanu tieslietu ministram izteica opozīcijas partija "Saskaņa". Skaidrojot šo ierosinājumu, deputāts Andrejs Elksniņš (S) iepriekš norādīja, ka Rasnačs nespēj nodrošināt kontroli pār nozari un viņš ir jāatlaiž. "Mītu par kārtību Latvijas tieslietu sistēmā ir kliedējuši pēdējā laika notikumi bērnu tiesību aizsardzības jomā," sacīja deputāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!