Foto: Saeimas administrācija

Lielākā daļa Saeimas politiķu sliecas neatbalstīt gaidāmo deputātu algu pieaugumu un varētu vērtēt iesaldēšanas ideju, kad būs pieejams attiecīgais likumprojekts. Tajā pašā laikā ir arī deputāti, kuri pašreizējo sistēmu atzīst par labu.

No aptaujātajiem politiķiem izriet, ka pagaidām drīzāk pret gaidāmo deputātu algu pieaugumu ir nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Latvijas Reģionu apvienība (LRA), "Saskaņa" un "No sirds Latvijai". Savukārt drīzāk par to - "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība. Diskusijas gan vēl turpināsies, un daži politiskie spēki nenoliedz, ka savu nostāju varētu arī mainīt.

Algu aprēķināšana pēc koeficientu metodes ir vērtējama pozitīvi, jo, parādoties labiem rezultātiem "aplokšņu algu" apkarošanā, atalgojums pāriet "gaišajā pusē" un palielinās vidējā alga, sacīja "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Kārlis Šadurskis. "Varbūt tas ir pareizi, ka deputāti tādā veidā arī mazliet sev palīdz", norādīja politiķis. Viņš piebilda, ka "Vienotība" tiks kritizēta par jebkuru rīcību, sakot, ka kādam arī minimālā alga deputātam liktos par lielu. Taujāts par Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) pausto, ka algu iesaldēšana ir sirdsapziņas jautājums, deputāts norādīja, ka tādā gadījumā Mūrniece var atteikties no piemaksas Saeimas priekšsēdētājai 1000 eiro apmērā.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ingmārs Līdaka pauda, ka par šo priekšlikumu varētu būt diskusija, taču tādā gadījumā ir jāpiedāvā pretī kaut kāda cita sistēma, kā noteikt deputātu algu lielumu. Politiķim nav skaidrs, kāda veida solidarizēšanās ar šādu soli ir paredzēta, ņemot vērā, ka daļai sabiedrības atalgojums ir pieaudzis. Arī viņš, reaģējot uz Saeimas priekšsēdētājas pausto, norādīja uz iespēju Mūrniecei nākt klajā ar iniciatīvu atteikties no parlamentāriešiem par amata statusu paredzētajām piemaksām.

Tikmēr nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK valdes loceklis Jānis Dombrava norādīja, ka politiskais spēks atbalsta principu par deputātu algu iesaldēšanu. Situācijā, kad vairākām sabiedrības grupām atalgojums nav pieaudzis, arī deputātu darba samaksai vajadzētu palikt nemainīgai, uzskata politiķis. Viņš pieļāva, ka nacionālā apvienība varētu virzīt attiecīgu likumdošanas iniciatīvu.

Partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins norādīja, ka politiskais spēks nevar atbalstīt algu pieaugumu nedz Saeimas deputātiem, nedz arī ministriem un pašvaldību deputātiem. Politiskais spēks arī nevēlas piedalīties pašlaik notiekošajās "hameleonu rotaļās", kad koalīcijas deputāti budžeta veidošanas procesā pretendē uz "kaut kādām demokrātiskajām kvotām". Agešina skatījumā valdības partiju deputātiem šādā situācijā būtu jāatņem alga. Viņš gan arī piebilda, ka politiskā spēka frakcijā jautājums par deputātu algām vēl nav apspriests, līdz ar to neesot izslēgta iespēja politiskajam spēkam atbalstīt attiecīgu likumdošanas iniciatīvu.

LRA atbalsta ne tikai algu iesaldēšanu deputātiem, bet visiem valsts pārvaldē strādājošajiem, un politiskais spēks Saeimā iesniedzis attiecīgu likumprojektu. "Faktiski krīzes situācijā, kad valsts budžetā nespējam atrast līdzekļus medmāsu vai ugunsdzēsēju atalgojuma palielināšanai kaut par dažiem eiro, runāt par atalgojuma celšanu valsts pārvaldē nav pamata," pauž LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš.

Savukārt partijas "No sirds Latvijai" līdere Inguna Sudraba norādīja, ka nebūtu ētiski, ka tiek paaugstinātas deputātu algas situācijā, kad valstij nav naudas, lai paaugstinātu atalgojumu, piemēram, skolotājiem, mediķiem, ugunsdzēsējiem un citu valstij svarīgu nozaru pārstāvjiem. Konkrētas likumdošanas iniciatīvas varētu vērtēt, kad tās tiks iesniegtas Saeimā.

Kā ziņots, Mūrniece ir pārliecināta, ka Saeimas deputāti iesaldēs savas algas un nobalsos pret pašlaik likumā paredzēto atalgojuma pieaugumu par 157 eiro. Mūrniece LTV izteicās, ka tas ir morālas dabas, sirdsapziņas jautājums.

LRA aicina valsts pārvaldē strādājošās amatpersonas solidarizēties un atbalstīt politiskā spēka iniciatīvu atcelt likumā paredzēto valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku algu palielināšanu no 2016. gada. LRA aicina veikt atbilstošus likuma grozījumus par atalgojuma saglabāšanu 2015.gada apmērā.

Jau vēstīts, ka, mainoties valstī strādājošo vidējai darba samaksai, nākamgad tiks pārskatīts valsts amatpersonu atalgojums. Amatpersonu algas apmērs ir piesaistīts valstī strādājošo vidējās darba samaksas izmaiņām. Atalgojums tām tiek pārskatīts katru gadu un saistīts ar tautsaimniecības attīstību. Ja ekonomika un algas iedzīvotājiem pieaug, pieaug arī likumā minēto amatpersonu atalgojums. Savukārt, ja samazinātos strādājošo vidējais atalgojums, attiecīgi tiktu samazināta arī amatpersonu amatalga. Šis princips nostiprināts Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā.

Arī Saeimas deputātu algas ik gadu automātiski mainās, balstoties uz vidējās algas izmaiņām. Tādējādi Saeimas deputāti nepārskata paši savas algas un nav pieņemts atsevišķs lēmums par algu palielinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!