Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) neatbalsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iesniegto Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) koncepcijas projektu, portālam "Delfi" pavēstīja ZZS preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Partijas valde uzsver, ka VARAM iniciatīva par piespiedu pašvaldību apvienošanu nav atbalstāma.

ZZS ieskatā projekts nav virzāms tālākām diskusijām, neveicot padziļinātu analīzi par esošo situāciju un par iespējamajiem ieguvumiem reģionu attīstībai un iedzīvotāju labklājības celšanai.

Izvērtējot koncepcijas projektu, ZZS secinājusi, ka tas ir līdz galam neizstrādāts, turklāt nav veiktas konsultācijas ar pašvaldībām.

"Šajā brīdī nākt klajā ar sasteigtiem priekšlikumiem par piespiedu pašvaldību apvienošanu, nesniedzot nopietnu pamatojumu šādam solim, ir sabiedrības lieka tracināšana un mēģinājums novirzīt uzmanību no tādiem šobrīd aktuāli risināmiem jautājumiem kā valsts budžeta 2016. gadam pieņemšana, skolotāju algu reforma vai patvēruma meklētāju uzņemšana," norāda ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Vienlaikus tiek vērsta uzmanība uz to, ka nevienas politiskās partijas programmā, startējot pēdējās vēlēšanās, nav atrodams uzstādījums par ATR īstenošanu, tādēļ ZZS ieskatā nav saprotams iemesls, kāpēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) pēkšņi nācis klajā ar šādu iniciatīvu.

Partijai, kura uzstāj uz pašvaldību reformu, būtu šāda nostādne jāiekļauj 2017. gada pašvaldību vēlēšanu programmā un tad vēlētāji varētu lemt, vai dot mandātu šādām iniciatīvām, klāsta ZZS.

ZZS uzsver, ka atbalsta brīvprātīgu pašvaldību apvienošanos.

Jau vēstīts, ka VARAM iesniegusi valdības koalīcijas partneriem jaunu ATR koncepciju ar diviem iespējamiem variantiem. VARAM plāni paredz, ka reforma tiks ieviesta 2021.gadā, kad plānotas pašvaldību vēlēšanas.

Viens no ministrijas piedāvātajiem variantiem paredz, ka tiks izveidots 49 novadu un deviņu republikas pilsētu administratīvā iedalījuma modelis. Izstrādājot šo modeli, ņemti vērā vairāki kritēriji - attīstības centrs ar vismaz 1000 iedzīvotājiem, izveidots ceļu tīkls un atbilstoša infrastruktūra. Kā kritēriji ir arī vismaz viena perspektīva vidusskola novadā un tas, ka vidējais attālums no apdzīvotām vietām līdz novada administratīvajam centram ir ap 30 kilometriem.

Kā otru variantu VARAM piedāvā sākotnēji 29 sadarbības teritoriju izveidošanu ap nacionālās un reģionālās nozīmēs attīstības centriem, kur pašvaldībām būs iespēja brīvprātīgi pievienoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!