Foto: Saeimas administrācija
Valsts darba inspekcija (VDI) uzlikusi 1650 eiro lielu administratīvo naudas sodu par konstatētajiem darba drošības pārkāpumiem Smiltenes uzņēmumā ADZT, kura darbinieks, braucot bez tiesībām, izraisīja traģisku autoavāriju, pastāstīja VDI pārstāve Dace Aleksāne.

Administratīvais sods uzlikts par to, ka uzņēmums ar negadījumā iesaistīto darbinieku rakstveidā nebija noslēdzis darba līgumu.

Tāpat uzņēmums par ceļu satiksmes negadījumā iesaistīto autovadītāju nebija iesniedzis ziņas Valsts ieņēmumu dienestam (VID) kā par savu darbinieku. Atklājies, ka uzņēmums ziņas par darbinieku VID elektroniski centies iesniegt aptuveni pusstundu pēc negadījuma.

Aleksāne stāstīja, ka no lietā esošajām liecībām izriet, ka autovadītājs sācis strādāt dienā, kad noticis negadījums - 26.augustā plkst.7. Līdz ar to darba devējam bija pienākums ziņas VID iesniegt ne vēlāk kā vienu stundu pirms darba uzsākšanas.

VDI arī konstatējis, ka uzņēmumā ADZT nav izveidota darba aizsardzības organizatoriskā sistēma, proti, nav norīkots darba aizsardzības speciālists, nav veikta darba vides iekšējā uzraudzība un izvērtēti darba vides riska faktori, nav darba aizsardzības pasākumu plāna, kā arī nav izstrādātas darba aizsardzības instrukcijas un darbinieki, tai skaitā avārijā iesaistītais autovadītājs, nav bijis instruēts darba aizsardzībā.

VDI izdevusi arī rīkojumu, uzliekot par pienākumu uzņēmumam novērst iepriekš minētos darba aizsardzības normatīvo aktu pārkāpumus.

Aleksāne arī norādīja, ka uzņēmums lēmumu par administratīvā soda uzlikšanu var pārsūdzēt desmit dienu laikā inspekcijas direktoram. Savukārt rīkojumu iespējams pārsūdzēt viena mēneša laikā.

Pārbaudi uzņēmumā VDI kopā ar policiju sāka 28.augustā.

Kā ziņots, 26.augustā uz ceļa Gulbene-Smiltene notika divu automašīnu sadursme, kurā dzīvību zaudēja trīs cilvēki, tostarp divi bērni.

1967.gadā dzimis vīrietis, vadot Smiltenes uzņēmumam piederošu kravas automašīnu MAZ, izbrauca no mazāk svarīga ceļa un nepalaida pa galveno ceļu braucošo automašīnu "Audi 100", kā rezultātā notika sadursme.

Ceļu satiksmes negadījumā cieta automašīnas "Audi 100" vadītāja, 1977.gadā dzimusi sieviete, un 2010.gadā dzimis bērns, bet gāja bojā trīs automašīnas "Audi" pasažieri - 1938.gadā dzimusi sieviete un 2004.gadā un 2008.gadā dzimušas meitenes.

Avāriju izraisījušo kravas auto saimnieks bija noņēmis no uzskaites, savukārt automašīnas vadītājam bija liegts piedalīties satiksmē līdz 2017.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!