Foto: PantherMedia/Scanpix
Nacionālais veselības dienests (NVD) par 40 tūkstošiem eiro ģimenes ārstiem iegādājies svarus, kas pēcāk izrādījušies prasībām neatbilstoši, tādēļ mediķi tos nedrīkst izmantot, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

2011. gadā NVD rīkojis konkursu par medicīnas instrumentu iegādi ģimenes ārstu praksēm, un šajā iepirkumā ar zemāko cenu uzvarējusi firma ''Arbor medical korporācija''. Taču pēc pāris gadiem Patērētāju tiesību aizsardzības centrs konstatējis, ka mediķi šos svarus nedrīkst izmantot, vēsta raidījums.

''Arbor medical korporācija'' ģimenes ārstu praksēm piegādāja 209 japāņu firmas ''Tanita'' ražotos svarus. Iekārtas iegādājās ārsti, kuri pēc tam līdz pat 85 procentiem no pirkuma summas atguvuši no valsts, vēsta raidījums.

''Šie svari nedrīkst tikt lietoti reglamentētajā sfērā, šajā gadījumā ģimenes ārstu praksēs, kur tiek noteikts svars, jo viņi nav atbilstoši tiem normatīvajiem aktiem, kuriem būtu jābūt atbilstošiem. Tas ir medicīnisko iekārtu direktīvai,'' raidījumam skaidrojusi Patērētāju tiesību aizsardzības centra vadītāja Baiba Vītoliņa.

Visiem ārstniecībā izmantotajiem svariem jābūt marķētiem ar īpašu uzlīmi – M burtu uz zaļa fona, taču jaunajiem svariem tādas uzlīmes nav.

''Problēma rodas tajā brīdī, ja ārsta praksi kontrolē, tad atnāca šis te apkārtraksts, ko sniedza Nacionālais veselības dienests, ka šis svarus lietot nedrīkst, jo viņi neatbilst normatīvo aktu prasībām. Tas nozīmē, ka ārsts ir iztērējis naudu, svarus viņš ir nopircis, še svari viņam ir, atpakaļ savējo naudas daļu viņš dabūt nevar, un piecus gadus viņš ir atbildīgs centrālās līgumu aģentūras priekšā,'' norādījis Ģimenes ārsts un Ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis Andris Baumanis.

NVD paudsi uzskatu, ka vainīga ir ''Arbor medical korporācija'', jo uzņēmums maldinājis konkursa komisiju par to, ka svari atbilst noteikumiem, vēsta "Nekā Personīga". Uzņēmuma vadītāja Dace Rātfeldere gan šādu pārmetumu noraidījusi: "Svari atbilda nolikuma prasībām. Papildu prasības par papildu marķējumiem uzradās pēc diviem gadiem. Vai pēc trijiem gadiem. Šis papildu marķējumu nav iespējams pielikt pēc trijiem gadiem, jo to var iegūt tikai ražošanas procesā."

Ventspils tiesa lēmusi par labu ''Arbor medical korporācijai'', taču NVD spriedumu pārsūdzējis. Veselības ministrija nostājusies Nacionālā veselības dienesta pusē. Tiesa gan, ministrija nav veikusi dienesta pārbaudes par to, kāpēc nopirkti neatbilstoši svari un kāpēc komisija neatklāja to pirms līguma noslēgšanas, vēsta "Nekā Personīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!