Foto: LETA

Vairāki partijas "Vienotība" deputāti uzstāj, ka partijas biedram Dzintaram Zaķim būtu jāpamet partija un jānoliek mandāts, un pagaidām atklātu atbalstu viņa palikšanai neviens kolēģis nepauž, noskaidroja portāls "Delfi".

"Vienotības" frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Kārlis Šadurskis portālam "Delfi" pauda viedokli, ka jautājums par Zaķa izslēgšanu no partijas ir "Vienotības" valdes izšķiršanās.

Viņš atgādināja, ka Zaķis apturējis darbību "Vienotībā" uz laiku, kamēr būs zināms tiesas spriedums. Tagad viens spriedums ir un tiesa konstatējusi, ka balsu pirkšana ir bijusi.

"Saskaņā ar tiesas konstatēto Zaķis tajā nav iesaistīts, taču balsis viņa labā ir pirktas," klāstīja Šadurskis, norādot, ka jautājums par Zaķa izslēgšanu jāizlemj partijas valdei. "2. novembrī valde lems par Zaķa izslēgšanu, tālāk jau tas būtu jāskata frakcijā," teica deputāts.

Šajā stāstā iespējami vairāki scenāriji, tostarp, ka Zaķim "palīdzējuši" viņa "draugi" un viņš to nav zinājis, minēja Šadurskis. Otrs variants - ka viņš to zināja, bet trešais - ka balsu pirkšana ir politisko konkurentu darbs. Šadurskis nevarot spriest, kurš scenārijs ir patiess, taču norādīja - skaidrs, ka Zaķa ievēlēšana Saeimā notikusi, pretlikumīgi ietekmējot vēlētāju gribu.

"Es jebkurā gadījumā ieteiktu Zaķim izskatīt jautājumu par mandāta nolikšanu," atzina "Vienotības" frakcijas priekšsēdētājas vietnieks.

Deputāte Inese Lībiņa-Egnere apliecināja, ka atbalsta partijas līderes Solvitas Āboltiņas lēmumu rosinā Zaķa izslēgšanu no partijas, taču sīkākus komentārus nesniedza.

"Ņemot vērā visas aizdomas un domājot par kaitējumu partijai, būtu loģiski pieņemt šo lēmumu un nolikt deputāta mandātu," portālam "Delfi" teica deputāts Andrejs Judins, skaidrojot, ka šis nav tiesisks, bet gan ētikas jautājums.

Vienlaikus Judins atzina, ka valde var lemt par Zaķa izslēgšanu no partijas, bet lēmumu par mandāta nolikšanu var pieņemt tikai pats deputāts. "Lai arī dažiem var šķist, ka tā ir vainas atzīšana [par pārkāpumu], bet tā nav - tā ir atbildīga rīcība," viņš teica, atzīstot, ka diemžēl Rietumvalstu principi Latvijā ne vienmēr strādā.

Lai arī nekas nenorāda, ka Zaķis ir kaut ko nodarījis, atsevišķi fakti ir izskanējuši un tie nodara kaitējumu partijai, piebilda Judins. Ja deputāts nonākšanu Saeimā uztver kā komandas darbu, viņš ņemtu vērā šādu kaitējumu.

Arī otrs "Vienotības" frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Edvards Smiltēns portālam "Delfi" vērsa uzmanību uz to, ka mandātu var nolikt tikai pats deputāts un neviens viņu nevar piespiest to izdarīt. "Deputātam pašam jāizvēlas rakstīt iesniegumu," viņš teica.

Saistībā ar Zaķa izslēgšanu no partijas Smiltēnam esot nepieciešama plašāka informācija, un, ja jautājums nonāks "Vienotības" valdes darba kārtībā, tur par to arī tikšot lemts.

Savukārt deputāte Lolita Čigāne portālam "Delfi" uzsvēra, ka jau pirmo reizi nākot klajā informācijai par šo notikumu, Zaķim bija jānoliek deputāta mandāts un viņas nostāja nav mainījusies arī tagad.

"Balsu pirkšana ir rupjš noziegums pret demokrātiju, un Latvijā demokrātija jau tā ir trausla, īpaši Latgalē," uzsvēra Čigāne, paužot skumjas par to, ka informācija par iespējamu balsu pirkšanu saistāma ar "Vienotības" pārstāvi.

Jau vēstīts, ka "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa rosinās politiskā spēka valdi lemt par deputāta Zaķa izslēgšanu no partijas. Nākamā "Vienotības" valdes sēde paredzēta 2. novembrī.

Zaķis aģentūrai LETA norādīja, ka nolikt Saeimas deputāta mandātu neplāno, savukārt jautājumu par izstāšanos no "Vienotības" izvērtēs līdz partijas valdes sēdei.

Rēzeknes tiesa 6. oktobrī apsūdzēto Jevgeņiju Brovčenko atzina par vainīgu balsu pirkšanā 12. Saeimas vēlēšanās un piesprieda viņam 100 stundas piespiedu darba. Brovčenko iepriekš atzina, ka balsis par labu no "Vienotības" saraksta Latgales vēlēšanu apgabalā kandidējušajam politiķim Zaķim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!