Foto: F64

Parlaments ceturtdien trešajā galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, ar kuriem plānots ierobežot naidu kurinošu saturu retranslētajās ārvalstu programmās, liecina Saeimas darba kārtība.

Līdz ar grozījumiem paredzēts ieviest Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvas prasības Latvijas likumos. Tie nosaka procedūru, kā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) jārīkojas, ja citu valstu raidījumos fiksēti pārkāpumi, un paredz soļus, kā pārkāpumus ierobežot.

Grozījumi paredz, ka NEPLP nodrošina uztveršanas brīvību un Latvijas teritorijā neierobežo elektronisko plašsaziņas līdzekļu audiovizuālo programmu retranslāciju un pakalpojumu izplatīšanu no citām valstīm. Likumā paredzēts noteikt soļus, kā NEPLP var noteikt izplatīšanas aizliegumu citu valstu elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmām un pakalpojumiem, ja to darbībā fiksēti būtiski pārkāpumi, piemēram, naida runa vai bērnu tiesību pārkāpumi.

Noteikti pārejas noteikumi, kas paredz, ka radio programmām, kurām izsniegtajā programmas apraides atļaujā noteikts, ka radio programmas daļa valsts valodā nedrīkst būt mazāka par 51%, sākot no 2016.gada 1.janvāra, pilnībā jāraida valsts valodā.

Lai nodrošinātu sabiedrības intereses saņemt vispusīgu informāciju, plānots paplašināt bez maksas pieejamo televīzijas kanālu klāstu, norāda likumprojekta autori.

Kabeļtelevīzijām obligāti izplatāmo programmu loku paredzēts paplašināt ar vēl četrām programmām – televīzijas programmu, kurā galvenokārt tiek ietverti Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī veidoti analītiskie un informatīvie raidījumi, programmu, kuras raidījumu valoda vismaz 50% apmērā no kopējā raidlaika ir valsts valoda, programmu, kurā galvenokārt ir populārzinātniskie raidījumi kādā no ES oficiālajām valodām, kā arī programmu, kurā galvenokārt ir raidījumi bērnu un jauniešu auditorijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!