Foto: AFP/Scanpix

Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja aizliegumu pārdot enerģijas dzērienus jauniešiem vecumā līdz 18 gadiem, portāls "Delfi" uzzināja Saeimas sēdē.

Enerģijas dzērienu aprites likuma projekts paredz, ka enerģijas dzērienus būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, un šīs personas nedrīkst tos iegādāties.

Lai pārliecinātos par pircēja vecumu, mazumtirgotājam būs pienākums pieprasīt, lai pircējs uzrāda personu apliecinošu dokumentu.

Turklāt enerģijas dzērienu tirdzniecību plānots aizliegt izglītības iestāžu telpās un to teritorijā.

Likumprojekts arī paredz, ka enerģijas dzērienus mazumtirdzniecības vietās pārdošanai jānovieto savrup no citiem pārtikas produktiem tādā veidā, lai tie būtu viegli identificējami, un tirdzniecības vietā izvietos norādi "Augsts kofeīna saturs. Nav ieteicams grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti".

Tāpat plānots noteikt enerģijas dzērienu reklāmā ietveramo informāciju, proti, brīdinājumu par šādu dzērienu pārmērīgas lietošanas negatīvo ietekmi, kā arī šādas informācijas vizuālo izvietojumu un reklāmas ierobežojumus. Enerģijas dzērienus būs aizliegts reklamēt elektronisko plašsaziņas līdzekļu raidījumos un presē, kuras mērķauditorija ir jaunāka par 18 gadiem.

Par likumprojektu Saeimai vēl jālemj trešajā lasījumā.

Jau vēstīts, ka Eiropas enerģijas dzērienu ražotāji Eiropas Kopienu Tiesā apstrīdēs Lietuvas parlamenta pieņemto likumu, kas aizliedz enerģijas dzērienu pārdošanu personām, kuras jaunākas par 18 gadiem, un arī aizliegums Latvijā var būt pamats tiesvedībai.

"Pirms gada Lietuvā pieņemtais Enerģijas dzērienu likums ir pretrunā ar dažiem Eiropas Savienības (ES) likumdošanas aktiem. Līdzīgā veidā arī Enerģijas dzērienu aprites likuma projekts Latvijā varētu pārkāpt Eiropas Līgumu pamatprincipus," vēstulē Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai norāda ražotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!