Foto: F64

Amatnieki, kas savu produkciju tirgo Vecrīgā, ir nobažījušies, ka Rīgas pilsētas būvvalde varētu nepagarināt tirdzniecības licenci netālu no Rīgas domes esošajā teritorijā, kas atrodas Tirgoņu un Kaļķu ielas stūrī, teikts Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (S) nosūtītajā vēstulē, ko parakstījuši 40 amatnieki.

Par to, ka Rīgas pilsētas būvvalde varētu nepagarināt tirdzniecības licenci, amatnieki ir uzzinājuši no tirdzniecības vietu iznomātājas SIA "Možums PRO". Pēc amatnieku domām, saistībā ar Rīgas būvvaldes nevēlēšanos pieļaut viņu turpmāku darbību šajā vietā ir izveidojusies absurda situācija.

Līdz šim 44 amatnieki, kam bija atļauts tirgoties šajā vietā, izmantojuši divas tirdzniecības teltis, kurās ziemas mēnešos viņi ir uzturējušies siltumā, bet pa nakti savas preces varēja atstāt apsargātās telpās.

"Taču tagad no tirdzniecības vietu iznomātājas SIA "Možums PRO" esam saņēmuši ziņu, ka Rīgas būvvalde draud nepagarināt licenci tirdzniecībai. Cik var saprast, tad būvvaldi neapmierina telšu dizains. Esam līdzīgas teltis redzējuši vairākās Eiropas lielajās pilsētās, kur prasības acīmredzot nav tik snobiskas kā Rīgā," norādīts amatnieku vēstulē Ušakovam.

Kā stāstīja amatnieku pārstāve Sandra Baumane, absurdākais esot tas, ka būvvaldei traucē tikai teltis un pēc 8.decembra, kad beidzas ielu tirdzniecības atļauja darbībai pastāvīgās ielu tirdzniecības vietās, atļauju joprojām būs iespējams saņemt, taču tirdzniecību būs iespējams turpināt zem klajas debess, ja vien amatnieki "spēs visu dienu pavadīt ziemas aukstumā".

Baumane skaidroja, ka tirdzniecība šajā vietā ļauj viņiem pārdot amatnieku preces, nodrošina desmitiem darba vietu. Turklāt viņiem, piemēram, nešķiet, ka viņi rada sliktu iespaidu par Rīgu.

"Tieši pretēji - mūsu preces, kas lielākoties ir īsti tautas mākslas izstrādājumi, iegādājas Rīgas viesi, kas aizbraucot paņem sev līdzi gan mūsu tautiskos cimdus un dzintara izstrādājumus, gan pozitīvus iespaidus par pilsētu un Latvijas valsti. Mēs nezinām, kāpēc esam kļuvuši nevajadzīgi un kaitīgi un kāpēc mūs izliks uz ielas tieši pirms Ziemassvētkiem. Kam traucējam mēs un kam traucē latviskie lina, vilnas, koka un citi izstrādājumi," neizpratni pauž Baumane.

Tāpat viņai nav skaidrs, kāpēc nav iespējams atrast saprātīgu, visiem pieņemamu risinājumu. Turklāt amatnieki arī neuzskata, ka "Možums PRO," kurš uz četriem gadiem nomā zemi no īpašnieka un nodrošina iespēju viņiem pārdot savas preces, nebūtu gatavs saprātīgiem uzlabojumiem.

Tāpēc amatnieki lūdz iejaukties Ušakovu, lai nepieļautu amatnieku izlikšanu uz ielas un atrisinātu radušos situāciju, kā arī lūdz Ušakovu atrast laiku, lai tiktos ar amatnieku pārstāvjiem un uzklausītu viņus klātienē. Pretējā gadījumā viņiem neatliks nekas cits kā ar visiem iespējamajiem līdzekļiem pašiem aizstāvēt savas tiesības uz darbu un iztiku, teikts vēstulē Rīgas mēram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!