Foto: Shutterstock

Biedrība "Latvijas Ģimenes ārstu asociācija" (LĢĀA) lūgusi 2016. gadā par 10% palielināt mediķu algas, kā arī gada laikā izstrādāt mediķu algu palielināšanas plānu, teikts LĢĀA vēstulē, kas adresēta Saeimai, Ministru kabinetam un Veselības ministrijai (VM).

Vēstulē LĢĀA uzsver, ka plānotais 5% algu palielinājums 2016. gadā ir vērtējams vien kā simbolisks.

Saskaņā ar vēstulē pausto, 2015. gada trešajā ceturksnī ārsta alga bijusi 847 eiro pirms nodokļu nomaksas jeb 2% virs vidējas darba samaksas valstī, savukārt medicīnas māsas alga pirms nodokļu nomaksas bijusi 523 eiro jeb 63% no vidējas darba samaksas valstī.

Tāpat LĢĀA aprēķinājusi, ka, lai mediķu algu attiecība pret vidējo darba samaksu valstī atgrieztos pirmskrīzes laika – 2008. gada – līmenī, tā būtu jāpalielina par 35%.

Jau ziņots, ka Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) un VM konceptuāli vienojās par mediķu darba samaksas pieauguma modeli, kas paredz ārstu, medicīnas māsu, ārstu palīgu, vecmāšu un citu skaitliski plaši pārstāvētu medicīnas darbinieku vidējās algas pieaugumu nākamgad par 8%.

Savukārt šobrīd jau labi atalgotiem darbiniekiem jeb "augstākā ranga vadībai" vidējās darba samaksas pieaugums plānots mazāks.

Pirmdien, 14. decembrī, VM norisināsies otrā darba grupas sanāksme, kurā plānots vienoties par veselības nozarē strādājošo darba samaksas pieaugumu 2016. gadā.

Kā vēstīts, Saeima atbalstīja papildu desmit miljonu eiro piešķiršanu veselības nozarē strādājošo darba algas paaugstināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!