Foto: Shutterstock

Labklājības ministrijas (LM) un Tieslietu ministrijas (TM) pasūtītais izziņas materiāls pirmslaulību apmācību programmas dalībniekiem neveicinās pozitīvas pārmaiņas, jo materiālā teiktais nav balstīts uz mūsdienīgām atziņām, bet gan veciem stereotipiem, sacīja sociālantropologs Klāvs Sedlenieks.

Viņš atzina, ka nav vēl paspējis izlasīt visu izveidoto materiālu, tomēr, pārlasot to fragmentāri, esot redzams vīriešu un sieviešu attiecības ir definētas kā bioloģiski noteiktas. "Vīrieši ir stiegraini un cieti un sievietes ir mīkstas un izplūdušas" vai arī sievietes vēlas drēbes un rotas, bet vīrieši - automašīnas. "Tas ir tik ļoti primitīvi," piebilda Sedlenieks.

Sociālantropologs materiālā paustās atziņas nevērtēja pat kā vecmodīgas, bet gan kā tādas, kas bija raksturīgas 19.gadsimtam. Viņš vēlreiz uzsvēra, ka bioloģiskās atšķirības nedefinē cilvēka sociālo lomu. "Šādi sen vairs neviens nedomā, jo tas ir aplami. Mūsdienu pasaulē to ir ne tikai grūti pieņemt, bet tas vienkārši neatbilst tam, ko mēs zinām par cilvēku sabiedrībā," skaidroja eksperts.

Sedlenieks arī nevar iedomāties, ka "cilvēks, kurš ir izgājis nopietnu augstāko izglītību, varētu tādus tekstus ražot".

Taujāts, vai šāda materiāla izveide varētu samazināt šķirto laulību skaitu, kas kā viena no problēmām ir definēta pētījumā, Sedlenieks sacīja, ka cilvēki laulības šķir ne tāpēc, ka nezinātu to, ka "būtu labi dzīvot ilgi kopā". Viens no fundamentālākajiem aspektiem šajā jautājumā ir tas, ka cilvēki ir pārliecināti, ka kopdzīvei jābalstās savstarpējā mīlestībā un cieņā. Ņemot vērā, ka mīlestība galvenokārt tiek interpretēta kā akūts emocionāls stāvoklis jeb iemīlēšanās stāvoklis, kas lielākajā daļā gadījumu ir pārejošs, tad, pieturoties pie uzskata, ka laulībai ir jābalstās mīlestībā un cieņā, pazūdot šai sajūtai, laulība ir jāšķir, klāstīja sociālantropologs.

Sedlenieks uzsvēra, ka šāda izpratne nav balstīta cilvēku zināšanā vai nezināšanā, tie ir daudz plašāki kultūras principi. Šos principus nevar mainīt ar kādu kursu palīdzību, jo cilvēks savu izpratni par lietām veido citādāk. "Tas, ko es gribēju teikt, ir, ka šis projekts balstās naivā izpratnē par cilvēku rīcības motivācijām. Un tā naivā izpratne nāk no uzskata, ka, ja vien cilvēki zinātu, tad viņi rīkotos tā, kā projekta autori uzskata par pareizu," piebilda pētnieks.

Kā ziņots, pēc radušās ažiotāžas publiskajā telpā par izziņas materiālu pirmslaulību mācību programmas dalībniekiem, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL/TB-LNNK) uzsver, ka pirmslaulību apmācība nav vēl uzsākta.

Ministrs sociālajā tīklā "Twitter" paudis, ka darba grupa vērtēs esošos materiālus, bet neviens materiāls vēl nav apstiprināts. Vienlaikus ministrs raksta, ka "Sacelts tracis par 2014.gadā izdotu brošūru", un vaicā "Kam tas ir izdevīgi?".

Jau vēstīts, ka LM un TM pasūtītajā izziņas materiālā pirmslaulību mācību programmas dalībniekiem norāda uz dzimumu bioloģiskajām un psihes īpatnībām, mīlēšanās biežumu un seksuālo dzīvi kopumā. Materiāls izmaksājis vairāk nekā 4500 eiro un sagatavots uz 109 lapām.

Materiālu sagatavoja Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs ar vairākiem ekspertiem priekšgalā.

Izziņas materiālā, kurš ir publiski pieejams internetā, tiek aprakstīti vairāki aspekti, kas jāņem vērā laulāto dzīvē, piemēram, finanšu pratība, laulības tiesiskie aspekti, dzimumu loma ģimenē, kā arī laulāto un ģimenes attiecību veidošana

Piemēram, sadaļā par dzimumu bioloģiskajām un psihes īpatnībām un attīstības iespējām tiek stāstīts, ka vīrietis pasauli uztver tieši un konkrēti, viņš ir orientēts uz sasniegumiem, taustāmiem panākumiem, konkrētu mērķi, rīcību un tas vistiešākajā mērā ir saistīts ar dzimuma ārējām pazīmēm - anatomiju. "Vīrieša dzimumorgāni atrodas ķermeņa ārpusē un ir labi aplūkojami un izpētāmi. Līdz ar to zēns sevi labi iepazīst, un sajūtas ir skaidras, tiešas un saprotamas," rakstīts izziņas materiālā.

Savukārt par sievietēm tiek teikts, ka "sievietes psihes īpatnības arī ir saistītas ar anatomiju - meitene īsti neko sev starp kājām neredz, pieskaroties sajūtas ir neskaidras, neko līdz galam nevar saprast, meitenei patiesībā nākas ļoti uzticēties mātei, ka viņai tur tiešām kaut kas ir. Dažreiz mazi bērni domā, ka meitenes ir zēni, kam kaut kā nav".

Izziņas materiālā tiek runāts arī par seksa nepieciešamību - tiek norādīts, ka mīlēšanās biežums laulātajiem var būt ļoti dažāds, bet svarīgāk ir, lai abi ar to kopumā apmierināti. Tiek ieteikts, ka, lai seksuālā dzīve būtu spilgta un piepildoša, sievietei ir svarīgi spēt paļauties, atdoties, pieņemt vīrieti, savukārt vīrietim - saudzēt un cienīt sievieti, dot - "radīt tādu vidi, kurā viņa var atdoties".

Tāpat materiālos tiek stāstīts par harmonisku attiecību veidošanas pamatnosacījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!