Foto: DELFI Aculiecinieks

"Vēroju Somijas Rezerves virsnieku skolas kadetu "Baznīcas ezera" pusmaratonu. Tas notiek divas reizes gadā - vasarā un ziemā," no Somijas raksta Leons Stiprais.

"Arī šoreiz - 18 decembrī, - kā jau ierasts, tas norisinājās atraktīvi un ļoti emocionāli. Vējš un lietus gan traucēja uzņemt kvalitatīvas fotogrāfijas. Tomēr, jebkurš karavīrs, Somijas vai Latvijas, ir pelnījis, ka par viņu stāsta un viņu slavē.

Skatoties uz skrienošajiem karavīriem, atsaucu atmiņā priekšnoteikumus, kas nodrošina jaunkareivjiem, zemessargiem un instruktoriem spēju veikt šādus maratonus.

Stājoties armijā, nedrīkst slēpt savas slimības. Tas nav iespējams. Ne attiecībā uz nieru, aknu un sirds slimībām, ne attiecība uz kustības balsta aparāta vainām. Slodze armijā, agrāk vai vēlāk, visu uzrādīs. Tas ir nopietns drauds jūsu un apkārtējo biedru veselībai un dzīvībai.

Kustības un balsta aparāta dalās mugurkaula skriemeļu un locītavu starpliku - menisku grupās. Armijā no tā lielāka vai mazāka mērā cieš līdz 30% jauniesaukto. Ja tev līdz armijai ir bijušas kādas muguras un ceļu locītavas problēmas, tad labāk neplāno lielas slodzes un armijas instruktora vai virsnieka karjeru. Sabojāsi savu veselību vēl vairāk.

Ja tu plāno kļūt par karavīru, robežsargu, glābēju vai policistu, par kauliem un skrimšļiem jādomā jau šodien. Kaulus ne no kā veidot nevar. Tas attiecas uz slaidā ķermeņa fanātiķēm. Kaulus pārsvarā veido proteīniem bagāts ēdiens. Tam jāsatur četri faktori - kalcijs, C vitamīns, D vitamīns un fosfors. Tātad, piena produkti, augļi, zivis un dārzeņi. Sevišķi ķirbji, selerijas un kefīrs. Piektais faktors ir saule, kas ziemeļniekiem ir problēma. Saules starojuma uzņemšanas laikā nedrīkst gūt apdegumu, pat apsārtuma līmenī, jo tas var provocēt ādas vēzi - melanomu.

Jāveido vēdera, sānu un muguras "muskuļu korsete". Protams, bez steroīda hormonu mākslīgas ievadīšanas. "Muskuļu korsete " arī nostiprina un aizsargā mugurkaula - balsta sistēmu. Jāizvairās no sistemātiskiem triecien-slodzēm: bezjēdzīgas skriešanas, lēkāšanas un lielu smaguma celšanas. Jostas vietai jau no bērnības jābūt visu laiku nosegtai. Šī šaurā atsegtā ķermeņa josliņa ar gadiem neglābjami noved pie muguras- jostas daļas osteohondrozes. Tas pats attiecas uz kakla skriemeļu daļu.

"Vardītes"- lēkāšana no zemā pietupiena un "zosu solis" - staigāšana zemā pietupienā - ir kategoriski jāaizliedz gan skolās, gan jaunkareivju apmācību programmās. Tas ir vistiešākais veids ceļu locītavu menisku traumēšanai. Veicot darbus un treniņus, kuros slodze tiek likta uz ceļa locītavām, ir jānēsā ceļgalu sargi. ASV armijā šādi ceļa locītavu sargi tiek karavīriem izdoti.

Lielu fizisku slodžu laikā ir jādomā par pārkaršanas un organisma atūdeņošanas problēmām. Šķidrumam jāsatur nātrija hlorīds, dzeramā soda, kālijs un nedaudz cukura. Tas nozīmē uz litru ūdens - šķipsniņa vārāmā sāls, naža gals dzeramās sodas un četras tējkarotes cukura. Nekādā gadījumā dzēriens nedrīkst saturēt piededzinātu cukuru un ogļskābo gāzi. Tie piesārņo organismu. Smēķēšana dara to pašu. Pie tam nikotīns spazmē perifēriskos asins vadus. Tas ir slikti gan kājām, gan "vīrišķības ražotājam"- testikuļiem. Organisma audi tiek piesārņoti ar tvana gāzes molekulām skābekļa molekulu vietā. Pirms lielām slodzēm smēķis ir neveiksmes garants. Pārēsties pirms lielām slodzēm arī nedrīkst. Jābūt vismaz divu stundu atstarpei starp ēšanas reizi un lielām slodzēm. Nedrīkst ēst treknu ēdienu un virsū uzdzert aukstu gāzēto dzērienu vai kefīru. Šāda kombinācija var nobremzēt ēdiena virzīšanos pa kuņģa zarnu traktu un izsaukt nopietnas problēmas. To nedrīkst darīt pat vakariņu laikā, pirms rīta krosa.

Dārzeņi un augļi ir visu nepieciešamo mikroelementu un vitamīnu piegādātāji. Viens no muskuļu veidošanas katalizatoriem ir B6 vitamīns. B grupas vitamīnus ražo zarnu nūjiņas mūsu gremošanas traktā. Tāpēc jāseko lai šī sistēma būtu vesela. To veicina kefīrs, termiski apstrādāti burkāni ar augu eļļu un treknas zivis. Jāizslēdz ēdieni un dzērieni, kuri satur konservantus un citas E vielas.

Ļoti svarīgs ir miegs. Bez gaismas un trokšņiem. Mobilie telefoni guļot obligāti jātur vismaz trīs metru attālumā.

Lielu slodžu laikā nēsā vienmēr līdzi dažus cukura graudus. Avārijas situācija tie dod īslaicīgu atspērienu organismam. Protams, kopā ar šķidrumu. "Biezas" asinis un pārkaršana var novest pie ļoti smagiem organisma stāvokļiem, komas un nāves. Ja esi smalko kaulu īpašnieks un nevari lepoties ar muskuļu korseti, padomā, uz slodžu laiku, par vieglu bet izturīgu mākslīgo korseti. Cīnies par katru gramu liekā aprīkojuma. Konkrētam uzdevumam atbilstošu. Treniņi ir vajadzīgi. Tomēr jāatceras,ka organismam ir jādod laiks atpūtai un šlakvielu izvadīšanai. Ieteiktu līdzi skrienošiem sanitāriem somā ņemt līdzi ožamo spirtu un Zeļeņina pilienus. Protams, jāiziet specifiska apmācība, kā ar šiem preparātiem droši un efektīvi darboties.

Liela nozīme ir pareizām zeķēm un apaviem. Es ieteiktu kokvilnas un vilnas zeķes. Kokvilnas pasargātu ādu no vilnas zeķu beršanas. Apavi nedrīkst spiest un berzt. Šie jautājumi bērniem ir jāmāca jau skolas laikā veselības mācību stundās.

Katrā komandā redzu vairākus karavīrus, kuri nes divus vai pat trīs savu biedru ieročus. Šiem puišiem ir ģenētiskās priekšrocības kļūt par specvienību līderiem un virsnieku skolas kursantiem.

Ir jāsaprot, ka veiksmīgai apakšvirsnieka karjerai ir vajadzīgi arī minētie priekšnoteikumi: jāprot angļu valoda, jābūt vismaz vidējai izglītībai, jāapgūst automašīnas vadīšanas prasme, jāmācas sarīkojumu dejas un jāizkopj māka tekoši runāt. Man par lielu skaudību somi runā tekoši un bez liekvārdības.

Fotografējot skrienošos karavīrus no bastiona vaļņa, redzu Ziemassvētku egli. Domās iztēlojos uzrakstus, kuri sveicina un godā gan latviešu, gan arī somu karavīrus," raksta Leons Stiprais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!