Foto: DELFI
Daudzi tūkstoši mediķu, tostarp primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēji - ģimenes ārsti, kā arī citi privātajā sektora, ārstu praksēs un individuālajos uzņēmumos strādājošie medicīnas darbinieki – kuri sniedz valsts garantētos veselības aprūpes pakalpojumus, nekādu algas pieaugumu nākamgad nepiedzīvos, uzskata Veselības aprūpes un darba devēju asociācija (VADDA).

Asociācija norāda, ka vienīgais taisnīgai veids, kā valdība nākamgad varēja nodrošināt algas pieaugumu visiem mediķiem - palielināt valsts apmaksāto pakalpojumu tarifa algas daļu. "Tomēr šāda lēmuma nav, un tāpēc jebkādi paziņojumi par "iespējamo mediķu algu pieaugumu nākamgad par 7%" ir nepatiesi un maldinoši," norāda VADDA.

Organizācija uzsver, ka Veselības ministrijas (VM) jaunizdomātais modelis paredz, ka algas pieaugums nākamgad tiek plānots tikai atsevišķām mediķu kategorijām valsts un pašvaldības uzņēmumos. Savukārt daudzi tūkstoši mediķu, tostarp primārās vēlības aprūpes pakalpojumu sniedzēji - ģimenes ārsti, kā arī citi privātajā sektorā, ārstu praksēs un individuālajos uzņēmumos strādājošie medicīnas darbinieki, - kuri sniedz valsts garantētos veselības aprūpes pakalpojumus, nekādu algas pieaugumu nepiedzīvos.

"VM izdomātā shēma piešķirto desmit miljonu sadalē paredz pakalpojuma sniedzēju segregāciju pēc darba vietas statusa, "aiz borta" atstājot visus pašnodarbinātos vai daudzskaitlīgās un populārās privātās iestādēs strādājošos. Kā Ministru kabineta sēdē noskaidrojās, aizmirsti arī ieslodzījumu vietās un armijā strādājošie mediķi," pauž VADDA.

Asociācijas valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds vērš uzmanību uz to, ka daudzi tūkstoši mediķu, kuri sniedz iedzīvotājiem valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, algas pielikumu neredzēs. Starp tiem ir praktiski visi ģimenes ārsti un viņu medicīnas māsas un ārstu palīgi; savās praksēs vai privātajās medicīnas iestādēs strādājošie speciālisti: endokrinologi, kardiologi, ķirurgi, neirologi, un daudzu citu specializāciju ārsti; lielākā daļa ginekologu un liela daļa vecmāšu; lielākā daļa laboratorijas ārstu un laborantu; radiologu asistenti, tostarp tie, kuri krūts vēža skrīninga ietvaros ar mobilo mammogrāfu veic izmeklējumus visattālākajos valsts nostūros, un daudzi citi.

"Šo mediķu darbs, tāpat kā publisko iestāžu medicīnas personāla darbs, tiek apmaksāts saskaņā ar identiskiem - vienādi zemiem - pakalpojumu tarifiem. Šodien viņi uzzināja, ka ir otrās šķiras mediķi, jo atļāvušies strādāt savās praksēs vai privātās medicīnas iestādēs. Latvijas parlamentārieši un valdība ir sākusi iet pa VM ierādīto dažādu mediķu kategoriju segregācijas un konfrontācijas ceļu, īstenojot "skaldi un valdi" principu," atzina Rēvalds.

VADDA norāda, ka ir ļoti sarūgtināta par šādu "Ziemassvētku dāvanu", un tas nepaliks bez sekām. "Liela daļa mediķu šādi zaudēs pēdējo motivāciju strādāt slikti atalgotajā valsts apmaksāto medicīnas pakalpojumu sektorā un turpinās pamest valsti vai praktizēt tikai par samaksu, kā tas ir jau noticis ar ginekologiem, un tādējādi valsts apmaksāto pakalpojumu pieejamība iedzīvotājiem turpinās samazināties," teica Rēvalds.

Jau vēstīts, ka biedrība "Latvijas Ģimenes ārstu asociācija" (LĢĀA) lūgs iespēju tikties ar visiem Saeimas deputātiem, lai pārrunātu radušos situāciju veselības nozarē un prasītu valsts piešķirto finansējumu sadalīt vienlīdzīgi visiem nozarē strādājošiem mediķiem, kuri sniedz valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus uz vienādiem nosacījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!