Foto: LETA

Premjera amata kandidāta meklēšanas process ir samocīts un izceļ partijas "Vienotība" iekšējās problēmas, kā arī nav skaidri premjera amata kandidāti, jo šīs sarunas notiek pieņēmumu un baumu līmenī, tikmēr pēdējais izskanējušais kandidāts Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V), izvērtējot viņa iepriekšējo pieredzi politikā, varētu būt spējīgs vadīt valdību, sacīja politologs Jānis Ikstens.

Komentējot pašreiz izskanējušo informāciju par iespējamo kandidātu Šadurski, Ikstens sacīja, ka, izvērtējot viņa pieredzi Saeimas komisijas vadīšanā un iepriekšējo pieredzi valdībā, viņš varētu būt kompetents kandidāts, tomēr nekas nav zināms par viņa prioritātēm. "Nav zināms, vai viņam būtu plāns, par kuru viņš būtu pārliecināts un rīkotos," skaidroja eksperts, norādot, ka šīs informācijas trūkuma dēļ nevar spriest par viņa potenciālo sniegumu un spējām vadīt valdību. Ikstens arī atzina, ka pēc pašreiz pieejamās informācijas nevar komentēt, vai Šadurskim izdotos celt "Vienotības" reitingus sabiedrībā.

Ikstens atzina, ka publiskajā telpā par valdības veidošanas procesu izskan daudz informācijas, kas balstīta uz pieņēmumiem un baumām, tādēļ arī grūti vērtēt, vai Šadurskis varētu būt reāls amata kandidāts, vai arī viņa vārds izskanējis "acu aizmālēšanai". "Pēc manā rīcībā esošās informācijas, vienīgais kandidāts, kurš no prezidenta puses oficiāli uzrunāts, ir [finanšu ministrs Jānis] Reirs. Man nav arī informācijas, ka Reirs būtu pateicis oficiālu "nē". Žurnālistiem būtu pa tiešo viņam tas jāpajautā, lai izbeigtu ņemšanos ar baumām un pieņēmumiem," uzskata politologs.

Ikstens nevarēja komentēt arī Reira iespējamo sniegumu, atbilstību valdības vadītāja amatam, jo pārāk maz esot zināms par prioritātēm, pie kurām šis kandidāts pieturētos, atrodoties amatā. "Gribētu redzēt kandidātu programmatiskos piedāvājumus, lai varētu spriest. Taču neviens nav apriori nolemts neveiksmei," sacīja eksperts.

Komentējot kopējo valdības veidošanās procesu, politologs pauda viedokli, ka "Vienotības" izvēle jaunas valdības veidošanas procesā risināt savas iekšējās problēmas nav bijusi veiksmīga - ar iekšējām problēmām partijai bija jātiek galā jau iepriekš. Pašreiz partijas nesaskaņas tiek publiski izceltas, to izteikti atspoguļoja "Vienotības" līderes Solvitas Āboltiņas izteiktā vēlme ieņemt šo amatu. ""Vienotībā" ir atšķirīgi strāvojumi, un, ja nebūtu Āboltiņas kundzes kategoriskās vēlmes iegūt šo amatu, varbūt šīs nesaskaņas neatklātos tik ļoti redzamā veidā."

Āboltiņas izteiktā vēlme ieņemt premjera amatu, kā arī partiju izteiktais atbalsts viņas kandidatūrai rosināja citu kandidātu nevēlēšanos tiekties uz premjera krēslu, pauda Ikstens.

Kā ziņots, Reirs arī pēc sarunas ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni nav mainījis savu viedokli un nepiekrīt kandidēt uz premjera amatu, līdz ar to premjera pienākumus varētu uzticēt Šadurskim, kurš varētu piekrist uzņemties šos pienākumus, liecina neoficiālā informācija.

Šadurskis gan apgalvo, ka nav uzrunāts kandidēt uz premjera amatu. Viņš aģentūrai LETA sacīja, ka Valsts prezidents nav uzrunājis viņu kā potenciālo kandidātu un par šādu iespēju ar viņu neesot runāts. Arī uz tikšanos pie prezidenta viņš neesot aicināts. Taujāts, vai šāda iespēja apspriesta ar partijas biedriem, politiķis pauda, ka ar kolēģiem tiek apspriesti ļoti daudz un dažādi jautājumi.

Koalīcijas partneri pagaidām nav pauduši viennozīmīgu atbalstu šai kandidatūrai, tomēr arī viennozīmīgu atbalstu uzreiz nesola.

Visticamāk, Valsts prezidents lēmumu par premjera amata kandidātu varētu pieņemt jau tuvākajās dienās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!