Latvijas Televīzijas (LTV) ārštata žurnālists Kārlis Lesiņš sociālajos tīklos publicējis fotoattēlus, kuros ar šaujamieročiem rokās pozē kopā ar dažādu, tostarp arī atklāti teroristisku un bruņotu grupējumu pārstāvjiem, ceturtdien raksta laikraksts "Diena".

Laikraksta portālā ievietotās fotogrāfijas liecina, ka Lesiņš fotoattēlus sociālajos tīklos publicējis 2013. gadā.

Laikraksts vēstī, ka divos no Lesiņa sociālajos tīklos ievietotajiem fotoattēliem viņš redzams kopā ar maskotiem vīriem, kurus pats sauc par "Islamic Jihad militāristiem". Vienā no šiem attēliem viņam rokās ir triecienšautene, otrā – granātmetējs. Citā attēlā žurnālists redzams kopā ar "Islamic Jihad militāristiem" un automātu rokās, vēl kādā – ar šaujamo rokās, pozējot ar "Irākas kurdu armiju".

"No Latvijas valsts oficiālā viedokļa kurdu zemessargu statuss īsti nav skaidrs, toties par "Islamic Jihad" kustību gan nekādu šaubu nav – tā ir pazīstama palestīniešu teroristu organizācija. Bieži par teroristiem dēvētie Doņeckas separātisti publiski neizsakās par vēlmi iznīcināt visu Ukrainas valsti, turpretim "Islamic Jihad" mērķis gan ir skaidri deklarēts – tas ir Izraēlas valsts (ar kuru Latvijai ir diplomātiskās attiecības tāpat kā ar Ukrainu) iznīcināšana un neatkarīgas Palestīnas valsts dibināšana," raksta "Diena"
.
Pats žurnālists laikrakstam sacījis, ka sociālais tīkls "Facebook" esot viņa privātā sociālā vietne, kurai nav nekādas saistības ar profesionālo darbību. Žurnālists skaidrojis, ka uz nevienu neesot šāvis.

LTV vadība laikrakstam uzsvērusi, ka Lesiņš nav štata darbinieks. "Diena" skaidro, ka žurnālists ir līgumdarbu veicējs LTV Ziņu dienesta vajadzībām. Lesiņa vadītais uzņēmums producējis vairākas LTV pārraidītās dokumentālās filmas.

LTV Ziņu dienesta vadītāja Iveta Elksne nav vēlējusies atbildēt uz laikraksta jautājumu, vai LTV speciālkorespondentiem pasaules karstajos punktos vispār ir kādi definēti un apstiprināti profesionālās ētikas principi, kā arī uz to, vai viņa šādu žurnālista rīcību uzskata par pieļaujamu.

Savukārt LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte mēģinājis no Lesiņa norobežoties. Kā vēstī laikraksts sākotnēji gan Belte laikrakstu informējis, ka LTV Ziņu dienestam "drošības prasību dēļ ir jāizvairās no jebkāda ieroča un munīcijas ņemšanas rokās pat tur, kur tas būtu pieļaujams no žurnālistiska stāstījuma loģikas viedokļa un nav pretrunā ar ētiku".

"Paskaidroju, ka Kārlis Lesiņš nav LTV darbinieks. Līdz ar to viņam LTV nav noteikti darba pienākumi, un viņam tieši nav saistošas LTV Rīcības un ētikas kodeksa normas. Ar Lesiņu bija noslēgts autora līgums, saskaņā ar kura noteikumiem viņš kā autors pēc LTV pasūtījuma veidoja atsevišķus sižetus LTV Ziņu dienesta vajadzībām," "Dienai" skaidrojis Belte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!