Foto: F64

Ministru prezidenta biedra loma topošajā valdībā varētu būt strādāšana kopā ar uzņēmējiem pie tautsaimniecības attīstības paātrināšanas, sacīja valdības vadītāja amata kandidāts Māris Kučinskis (ZZS).

Šāds redzējums politiķim ir gadījumam, ja "Vienotība" piekritīs, ka tās pārstāvim valdībā paralēli ministra postenim ir arī premjera biedra amats, un izvēlēsies šo amatu deleģēt ekonomikas ministram.

Kučinskis norāda, ka premjera biedram līdz ar to būs gan papildu slodze, gan papildu pilnvaras. Viņš jau iepriekš uzsvēra, ka tā dēvēto vicepremjeru uztvers par komandas pārstāvi un tuvāko valdības vadītāja atbalstītāju.

Atbildot uz jautājumiem par biedra statusa ieviešanu, premjera amata kandidāts atzina - ja uz situāciju ir vēlme raudzīties "vienkāršoti", tad šāds statuss "Vienotībai" tiek piedāvāts arī ar mērķi, lai tā justos novērtētāka. Tas ir reāls piedāvājums strādāt kopā deklarēto mērķu sasniegšanai, kas paaugstinās politiskā spēka līdzdarbību un līdzatbildību, uzsvēra Kučinskis.

Politiķis pieļauj iespēju, ka premjera biedram var uzticēt arī citu atbildības jomu - ārējo un iekšējo drošību, taču viņš jau trešdien norādīja, ka "Vienotība" lūgusi atstāt brīvību jautājumā, par kādiem jautājumiem premjera biedram būtu jāatbild.

Kā ziņots, ceturtdien notiks koalīcijas partiju - Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), "Vienotības" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - trīspusējās sarunas par valdības veidošanu. Tā būs pirmā trīspusējā tikšanās šīs valdības veidošanas laikā.

Pirms gaidāmajām sarunām jau ir teju zināms topošās valdības atbildības jomu sadalījums un ministri, kuri strādās valdībā. Vienīgais līdz galam īsti neatrisinātais jautājums ir "Vienotības" vēlme iegūt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatu no VL-TB/LNNK apmaiņā pret Ekonomikas ministriju.

ZZS un Kučinskis kādam "Vienotības" ministram piedāvājis ieņemt premjera biedra statusu. "Vienotības" frakcijas vairākums uz šo priekšlikumu kopumā raugās pozitīvi, tomēr oficiālu lēmumu politiskais spēks par to vēl nav pieņēmis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!