Latvijas iedzīvotāji visās demogrāfiskajās grupās kā būtiskākos draudus Eiropai min migrācijas krīzi, bet Latvijā nabadzību, atklāj Rīgas Juridiskās augstskolas (RJA) un pētījumu centra SKDS dati.

63,2 % Latvijas iedzīvotāji par būtiskāko draudu Eiropai nosauc Eiropas Savienības (ES) robežu pārvaldīšanu, 53,6% terorismu, bet 51,2% karu un ekonomikas krīzi, minēts RJA un SKDS pētījumā.

Šis pats jautājums attiecībā uz Latviju rezultātu ziņā ir atšķirīgs - 52,3% respondenti uzskata, ka galvenie izaicinājumi Latvijai ir nabadzība un sociālā nevienlīdzība, 44% par galveno draudu nosauc finanšu un ekonomikas krīzi, bet 43,8% migrācijas krīzi un ES robežu pārvaldīšanu.

"Pasaulē krīzes vienmēr ir notikušas tikai šobrīd par tām vairāk uzzinām tieši pateicoties modernajām tehnoloģijām un mediju informācijai. Kā rāda aptaujas rezultāti, Latvijas iedzīvotāju vairākums ir optimistiski un tic, ka starptautiskajām un Eiropas tiesībām ir nozīmīga loma globālo krīžu risināšanā," skaidro RJA profesore Ineta Ziemele.

Pēc pētījuma datiem 15,1% Latvijas iedzīvotājs tic, ka globālo krīžu risināšana ir iespējama, panākot vienošanos pasaules valstu vidū, savukārt par šādu globālo krīžu risināšanas iespējamību šaubās 58,1% un netic 20,9% respondentu.

Tikai 2% no aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem ir pilnība pārliecināti, ka pastāv globālo krīžu risināšanas pamatprincipi, kurus valstis ievēro, savukārt 52% respondentu ir pārliecināti, ka pastāv, bet nav pārliecināti, ka tie tiek ievēroti.

Pēc kvotu izlases veidotajā interneta aptaujā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!