Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nolēmusi nesteigties jautājumā par iespējamo sadarbību ar kādu Eiropas Savienības (ES) līmeņa partiju, pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Tā viņš atbildēja uz jautājumu par iespēju ZZS sadarboties ar Eiropas Tautas partiju (ETP).

ZZS nolēmusi nesteigties, jo Kučinskis politiskajam spēkam neapstiprināja, ka tas būtu "bez maz vai dzīvības jautājums", kura dēļ Latvijai kādi jautājumi sāktu risināties ātrāk. Politiskais spēks šo jautājumu vēl izvērtēs un sagaidīs, kad valdības vadītājs nepieciešamības gadījumā to aktualizēs. Ja Kučinskis redzēs nepieciešamību vienoties par sadarbību ar ETP, ZZS pie šī jautājuma apspriešanas atgriezīsies.

Pēc pirmās Eiropadomes sanāksmes apmeklējuma premjerministrs nav guvis pārliecību, ka ZZS pievienošanās kādai ES līmeņa politiskajai grupai dotu ļoti pozitīvu ieguvumu. Ministru prezidents skaidroja, ka izteiktāks ir valstu interešu dalījums, piemēram, "jaunās Eiropas" un "vecās Eiropas" valstu, Baltijas valstu un Baltijas jūras valstu intereses.

Tad, kad būs aizvadītas vairākas ES augsta līmeņa sanāksmes, ja radīsies nepieciešamība, pie šī jautājuma par ZZS sadarbību ar kādu ES līmeņa politisko grupu varēs atgriezties, norādīja premjerministrs. Viņš skaidroja, ka Eiropas Parlamenta deputātiem ir būtiski piederēt pie kādas konkrētas politiskās grupas - Kučinskis cer, ka Latvijas parlamentārieši no visām politiskajām grupām cīnīsies par mūsu valsti.

Kā ziņots, Kučinskis pēc atgriešanās no Eiropadomes samita Briselē bija plānojis runāt ar ZZS par sadarbības iespējām ar partiju grupām Eiropā. Kučinskis iepriekš pauda, ka viņam pašam šķiet pieņemama sadarbība tieši ar ETP. Tomēr, ņemot vērā, ka ZZS veido vairākas politiskās partijas, vispirms savienībai pašai jātiek ar sevi skaidrībā.

Jau vēstīts, ka arī ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis izteicās, ka šis jautājums ir atvērts un par to sīkāk paredzēts spriest pēc Kučinska atgriešanās Latvijā no Eiropadomes sēdes. Brigmanis gan arī piebilda, ka nekas slikts nenotikšot, ja ZZS tomēr nenoslēgs vienošanos ar ETP.

Kā ziņots, Kučinska pārstāvētā ZZS nav noslēgusi sadarbības līgumu ne ar vienu no Eiropas lielajām politiskajām grupām, tāpēc Eiropadomē Kučinskis ir bez politiskajiem domubiedriem, iepriekš ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Pirms katras Eiropadomes sēdes notiek arī neformālas tikšanās, kurās valstu vadītāji koordinē pozīcijas, meklē atbalstu un cenšas saskaņot viedokļus. Pēdējie Latvijas valdību vadītāji no "Vienotības" Laimdota Straujuma un Valdis Dombrovskis nāca uz ETP grupas rīkotajiem pasākumiem. ETP ir ietekmīgākā politiskā grupa Briselē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!