Foto: AFP/Scanpix
Ar jaunu likumu plānots aizliegt ne tikai noteiktu musulmaņu galvassegu, bet jebkāda seju aizsedzoša apģērba nēsāšanu sabiedriskās vietās, bet paredzot arī izņēmumus, trešdien vēstī LNT ziņu raidījums.

“Pēc būtības tas ierobežojums izpaustos kā jebkura apģērba, kas aizsedz seju, nēsāšana publiskajās vietās. Piemēram, arī maskas vai arī ķiveres. Ja jūs strādājat par pārdevēju veikalā, tad nebūtu labi, ja jums galvā būtu ķivere un ne acis, ne kas cits nebūtu redzams. Līdz ar to šāda veida ierobežojums attiecas uz jebkuru seju aizsedzošu apģērbu,” radījumam skaidrojusi Tieslietu ministrijas (TM) Reliģijas lietu nodaļas vadītāja Jekaterina Macuka.

Vienlaikus likums paredzētu virkni izņēmumu, piemēram, metinātāji un mediķi, kuriem aizsargmaskas nepieciešamas profesionālo pienākumu veikšanai. Aizliegums tāpat neattiektos, piemēram, uz motociklistiem vai riteņbraucējiem. Izņēmums tiks attiecināts arī uz sportošanu - seju aizsegt joprojām tātad drīkstēs, piemēram, slēpotāji vai skrējēji.

Tiekot domāts arī par citiem izņēmumiem, skaidrojusi atbildīgā ministrija. “Ņemot vērā Latvijas apstākļus, mēs varētu ieviest izņēmumu attiecībā uz laika apstākļiem. Kad ir mīnus 30 grādi, mēs visi esam apsegti ar visu iespējamo. Tāpat šāds izņēmums būtu attiecināms uz mākslas pasākumiem un kultūrvēsturiskiem pasākumiem, kuri paredz noteikta veida kostīmu vai masku nēsāšanu,” skaidrojusi TM pārstāve.

Jaunais regulējums paredz, ka aizliegums darbosies tikai publiskās vietās, bet mājās vai privātajā automašīnā seju aizsegt būs atļauts.

Raidījums informē, ka aizliegumu nēsāt seju aizsedzošu apģērbu aktualizējusi gatavošanās patvēruma meklētāju uzņemšanai. Līdz ar to tiekot diskutēts arī par nepieciešamību aizliegt seju aizsedzošo musulmaņu galvassegu nēsāšanu publiski. Laimdotas Straujumas (V) valdība pērn novembrī TM uzdeva sagatavot izvērtējumu par to, vai, līdzīgi kā atsevišķās Eiropas valstīs, arī Latvijā ir nepieciešams aizliegt sabiedriskās vietās nēsāt seju aizsedzošu apģērbu.

Termiņš likumprojekta iesniegšanai valdībā ir 1. marts. Ministru kabineta darba kārtībā dokuments vēl nenonāks, jo ieilgusi likuma saskaņošana, vēstī “LNT Ziņas”.

TM likuma gatavošanā iesaistījusi juristus, cilvēktiesību ekspertus un institūcijas, no kurām daudzas vēl neesot sniegušas atzinumu. Prognozēts, ka likumprojekts tiks sagatavots līdz 1. maijam. Turklāt šonedēļ tiks izsludināta likumprojekta sabiedriskā apspriešana. Sagatavotie priekšlikumi jau tuvākajās dienās tiks publicēti TM, kā arī valdības interneta mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!