Saeima ceturtdien amatā atkārtoti apstiprinājusi Juri Jansonu, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Balsojums notika atklāti ar vēlēšanu zīmēm.

Otrajā balsošanas kārtā par esošo Tiesībsarga biroja vadītāju Juri Jansonu balsoja 49 deputāti, bet par Ilzi Bērziņu-Ruķeri 43.

Saeima par jauno tiesībsargu balsoja divas reizes - pirmajā balsošanas kārtā jaunais tiesībsargs netika ievēlēts. Par Jansonu balsoja 48 deputāti, bet par Bērziņu-Ruķeri balsoja 45.

Amatam tika izvirzīta divi kandidāti – bijusī Eiropas Noziedzības novēršanas tīkla vadītāja Ilze Bērziņa-Ruķere un līdzšinējais tiesībsargs Juris Jansons.

Abus amata kandidātus Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija uzklausīja 17. februārī, konstatējot, ka abi atbilst Tiesībsarga likuma prasībām, proti, "par tiesībsargu var apstiprināt Latvijas pilsoni ar nevainojamu reputāciju, kurš ir sasniedzis 30 gadu vecumu, kuram ir augstākā izglītība, kuram ir zināšanas un praktiskā darba pieredze tiesību aizsardzības jomā un kurš atbilstoši likuma prasībām ir tiesīgs saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Par tiesībsargu nevar apstiprināt pilsoni ar dubultpilsonību."

Iepriekš deputāti – Inese Laizāne (VL-TB/LNNK), Augusts Brigmanis (ZZS), Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK), Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) un Edgars Putra (ZZS) iesniegumā atbalstīja Jansona kandidatūru, savukārt deputāti – Inese Lībiņa-Egnere (V), Ojārs Ēriks Kalniņš (V), Solvita Āboltiņa (V), Edvards Smiltēns (V) un Atis Lejiņš (V) iesniegumā atbalstījuši Bērziņas-Ruķeres kandidatūru.

Abi kandidāti iepriekš komisijai iesniedza priekšlikumus par cilvēktiesību un labās pārvaldības jomā nepieciešamajiem risinājumiem.

Tiesībsarga pilnvaru termiņš ir pieci gadi no dienas, kad viņš Saeimā nodevis svinīgo solījumu. Esošais tiesībsarga biroja vadītājs Jansons zvērestu nodeva 2011. gada 17. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!