Foto: Pixabay
Noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests 2015. gadā sagatavojis un nodevis izmeklēšanas iestādēm 59 "miljonu lietas" jeb lietas, kurās figurē lielas naudas summas, sākot ar miljonu, liecina Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai iesniegtais dienesta ziņojums.

Tāpat pērnajā gadā sagatavoti un izmeklēšanas iestādēm nodoti 47 materiāli, kuros figurē darījumu shēmas ar lielu iesaistīto personu skaitu, respektīvi, tajās darbojas no 20 līdz 50 juridiskajām vai fiziskajām personām.

Savukārt 2014. gadā šādu lietu bijušas attiecīgi 66 un 45.

Toties iepriekšējos gados – no 2006. gada līdz 2013. gadam, kad "miljonu lietas" vēl tika rēķinātas latos, to skaits svārstījies amplitūdā no 17 līdz 56, bet lielo shēmu skaits – no septiņām līdz 66, un lielākais sagatavoto lietu skaits bijis 2013. gadā, bet mazākais 2007.gadā.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā iepriekš dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns norādīja, ka lielo shēmu atrašana ir bijusi dienesta prioritāte iepriekšējos gados, bet 2016. gadā tā svarīgākie darbības virzieni būs terorisma finansēšanas novēršana un apmācības, kas palīdzēs uzlabot dienesta darbu, jo saņemto ziņojumu skaits ir liels, bet štata vietu daudzums vien 30.

"2015. gadā dienests saņēmis 17 113 ziņojumus par neparastiem un aizdomīgiem darījumiem, un vienam dienesta darbiniekam gadā ir jāizskata un jāizvērtē 800 900 ziņojumi. Tāpēc ir nepieciešams izglītot banku pārstāvjus par ziņošanas efektivitāti," sacīja Burkāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!