Foto: LETA
Zemessardzi (ZS) varēs iesaistīt nelikumīgi Latvijā iekļuvušu personu meklēšanā, bet valsts apdraudējuma gadījumā - arī robežas aizsardzībā, liecina likumprojekts, kuru otrdien, 26.aprīlī, skatīs valdība.

Saskaņā ar projekta anotāciju, ZS iesaistīšana ārējās robežas neaizskaramības nodrošināšanas pastiprināšanā notiks tikai valsts apdraudējuma gadījumā, savukārt iesaistīšana nelikumīgi robežu šķērsojušu personu meklēšanā notiks tikai gadījumos, kad būs pamatotas aizdomas, ka kāda persona ir nelikumīgi šķērsojusi valsts ārējo robežu.

ZS nav plānots iesaistīt pastāvīgā valsts ārējās robežas neaizskaramības nodrošināšanas pastiprināšanā un nelikumīgi robežu šķērsojušu personu meklēšanā, jo šīs darbības ietilpst ekskluzīvā Valsts robežsardzes (VRS) kompetencē.

Aizsardzības ministrija norāda, ka VRS nav nepieciešamo resursu, lai pilnībā veiktu ārējās robežas aizsardzību valsts apdraudējuma gadījumos un lai veiktu plaša mēroga tādas personas meklēšanas pasākumus, kura ir nelikumīgi šķērsojusi valsts ārējo robežu.

Pamatojoties uz Latvijas ZS likumā un Nacionālo bruņoto spēku likumā doto uzdevumu, ZS ir tiesīga sniegt atbalstu VRS ārējās robežas drošības nodrošināšanā un ārējo robežu nelikumīgi šķērsojušu personu meklēšanā.

Ņemot vērā to, ka atbalsta sniegšanai ZS ir nepieciešama spēju pilnveidošana, lai tās būtu saderīgas ar VRS spējām, paredzēts, ka zemessargu apmācību, kas piedalās valsts ārējās robežas neaizskaramības nodrošināšanas pastiprināšanā valsts apdraudējuma gadījumos un tādu personu meklēšanā, kuras tiek turētas aizdomās par valsts ārējās robežas nelikumīgu šķērsošanu, organizēs robežsardze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!