Foto: LETA
Neveiksmīgas traktora iegādes dēļ, kas liegusi saņemt paredzēto valsts atbalstu, deputātam Valdim Kalnozolam (ZZS) izveidojies parāds. Šo saistību dēļ tagad izsludināta izsoles rīkošana parlamentārietim piederošam īpašumam, un nauda tiek atvilkta arī no viņa algas Saeimā.

Deputāts norāda, ka parāds radies, jo uzņēmums, kas pārdeva traktoru, esot radījis maldinošu iespaidu par iespēju izpildīt uzņemtās saistības - piegādāt jaunu traktoru, kas atbilst Lauku atbalsta dienesta (LAD) prasībām. Šo apstākļu dēļ neesot bijis iespējams saņemt gaidīto valsts atbalstu, kas palīdzētu atmaksāt kredītu.

Izsole tiek rīkota Kalnozola nekustajam īpašumam "Vinķeles 1", Lizuma pagastā, Gulbenes novadā, kas sastāv no diviem zemesgabaliem ar kopējo platību 32,3 ha un apbūvēm. Piedzinējs ir SIA "LKB Līzings" un nekustamā īpašuma novērtējums sakrīt ar izsoles sākumcenu - 16 900 eiro. Izsole sāksies maija sākumā un noslēgsies jūnija sākumā.

Kalnozols norāda, ka problēma ir radusies pirms apmēram pieciem gadiem, kad tika izsludināta iespēja pieteikties atbalsta saņemšanai, ja zemnieku saimniecībā vecā vietā tiek iegādāts jauns traktors. Lauku saimniecība tolaik piederēja sievai, ar kuru laulība pašlaik ir šķirta, skaidro deputāts. Līdz tam brīdim izmantotajam traktoram bija tehniskas problēmas, un pēc saimniecības pārvaldnieka ieteikuma ģimenē tika pieņemts lēmums no "Latvijas Krājbankas" aizņemties 75 000 eiro jauna traktora iegādei.

Igaunijas uzņēmums "Kapro Eesti", kurā Kalnozols iegādājās traktoru, esot norādījis, ka tas ir jauns traktors, tāpat traktors par jaunu bija atzīts arī tehniskās apskates centrā, sacīja politiķis. Taču LAD esot konstatējis, ka traktors nav jauns un iepriekš bijis reģistrēts Vācijā. Parlamentārietis skaidro, ka, tā kā traktors netika atzīts kā jauns, zemnieku saimniecība nesaņēma gaidīto valsts atbalstu kredīta atmaksai - tas arī ir iemesls, kāpēc neplānoti izveidojies parāds. Parlamentārietis pieļauj, ka pašlaik "Kapro Eesti" varētu būt likvidēts.

Deputāts norāda, ka uzņēmuma, kurā iegādāts traktors, pārdevēji bija apzināti maldinātāji. Pēc vēršanās policijā uzņēmuma jurists uz dienu esot aizturēts, taču tālejošāku seku tam nav bijis. Kalnozols arī pieļauj, ka bija nokļuvis pa vidu cīņai starp dažādiem traktoru tirgotājiem, kuri izmantojuši savas metodes pircēju iegūšanai. Politiķis uzskata, ka sava daļa atbildības jāuzņemas arī zemnieku saimniecības pārvaldniekam, kurš nāca ar iniciatīvu par traktora iegādi.

Kalnozols vairāku iemeslu dēļ ir neizpratnē par īpašuma izsoli, ko rīko tiesu izpildītājas Zanes Filatovas aizvietotāja tiesu izpildītājas palīdze Danuta Žērbele. Pirmkārt, no 75 000 eiro lielā kredīta pašlaik parādsaistības esot apmēram 9000 eiro, skaidro politiķis. Kredīta atmaksai nauda tiekot atvilkta no deputāta algas, un viņš neredz nepieciešamību izsolīt vērtīgāku īpašumu nekā atlikušās kredītsaistības. "Es kā parādnieks neesmu informēts, ka zvērināts tiesu izpildītājs veiks šādu darbību, kā arī neesmu saņēmis īpašuma vērtējumu, kuru man ir tiesības apstrīdēt. Īpašuma vērtība stipri pārsniedz norādīto izsoles cenu, jo uz tā ir ozolkoku un egļu jaunaudze," uzsver Kalnozols.

Uz īpašuma ir sastādīti no 10 000 līdz 15 000 ozolu, un politiķis nezina, kam būtu nepieciešama zeme ar tik daudz ozolu stādiem. Kalnozols šajā rīcībā saskata zvērinātu tiesu izpildītāju patvaļu - viņš ir aizsūtījis sūdzību tiesu izpildītājiem. Tāpat viņš uzskata, ka Saeimai ir jāsaved kārtībā jautājums par tiesu izpildītāju darbību.

Politiķis piebilst, ka, tā kā viņam tiek atvilkta nauda no Saeimas algas, tad viņam nav līdzekļu, ko samaksāt uzturlīdzekļos bērniem, kas dzīvo pie sievas no otrās laulības.

Kā ziņots, no deputātiem martā zemākais atalgojums - 923 eiro - bija deputātam Kalnozolam, kurš februārī ieguvis parlamentārieša mandātu uz laiku, bet drīzumā tika izdots tiesāšanai. Uz laiku, kamēr viņš bija izdots tiesāšanai, deputātam pienācās puse no paredzētās algas. Vēlāk Rīgas rajona tiesa nolēma izbeigt tiesvedību saistībā ar panākto mierizlīgumu, tāpēc Kalnozols atkal var piedalīties Saeimas sēdēs un saņemt pilnu atalgojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!