Foto: LAMPA

Sarunu festivāls "Lampa" pērn aizsāka nebijušu politiskā humora žanra piemēru Latvijā – "Politiķu cepienu". Arī šogad jūlijā sākumā Cēsu pils parkā notiks festivāls "Lampa", taču pašlaik "Politiķu cepiena" liktenis vēl nav zināms, tāpēc pasākuma organizētāji aicinā atbalstīt ideju projektu bankā.

Saņemtie līdzekļi tiks izmantoti komiķu atalgojumam, kā arī pasākuma tehniskajām izmaksām. Visi Sarunu festivāla "Lampa" laikā notiekošie pasākumi, tajā skaitā "Politiķu cepiens", apmeklētājiem ir bez ieejas maksas, atgādina pasākuma organizētāji.

""Cepiena" galvenie principi ir asprātība, bet ne nekaunība, gudri joki, nevis tukša muļķība un cieņpilna attieksme, bet ne godbijība. Pērn savu politisko drosmi izrādīja un uz Cepienu ieradās Lolita Čigāne (Vienotība), Ingmārs Līdaka (ZZS), Sergejs Dolgopolovs (Saskaņa), Roberts Zīle (LNNK/NA), kam pretī stājās četri komiķi: Rūdolfs Kugrēns, Anete Konste, Edgars Bāliņš, Elīna Kolāte."

Pērnā gada svarīgākos politiskos notikumiem komentē "Cepiena" komiķi:

Anete Konste: "Pagājušajā gadā visi bija tā aizrāvušies ar Raini un Aspaziju, ka spilgtākās politikas norises droši vien reti kurš vispār pamanīja. Tomēr, cik lasīts presē, pa šo laiku esam cienījami aizvadījuši prezidentūru, kā arī tikuši pie jauna prezidenta, dažiem bēgļiem un sabiedrības nākotnei tik izšķirošā tikumības likuma. Taču, šķiet, visaktīvāk aizvadītajā gadā “uzdzīvoja” partija “Vienotība”, kas palūdza demisionēt savu ministru, atvadījās no balsu pircēja Zaķa un partijas vadītājas ambīciju dēļ pazaudēja gan valdības vadības grožus, gan vairākus reitinga procentus."

Elīna Kolāte: "Aizvadītajā gadā politikā noticis daudz. Sākot no Belēviča sapņa aizliegt alu divlitrenes un beidzot ar tikumu, kas pārpludinājis gan skolas, gan televīzijas raidījumus. Tāpat nedrīkst aizmirst arī nozīmīgāko politiķa frizūras maiņu kopš Parādnieka bizes nogriešanas. Runa, protams, ir par Gaida Bērziņa atlaistajiem matiem. Cepienam, protams, gatavosimies pēdējā brīdī. Un tas, tāpat kā Barona iela, nekad nebūs gatavs."

Edgars Bāliņš: "Pagājušais gads politikā, manuprāt, bija brīnišķīgs. Praktiski neaizvietojamu premjeru nomainījis vēl labāks, valsts solīdākais politiķis atvēzējies plašāk un izveidojis savu politisko spēku, bet lielākās pašvaldības galva ar katru dienu arvien labāk prot izpausties humora un karikatūru jomā - pasaka, ne dzīve!"

Rūdolfs Kugrēns: "Pagājušais gads politikā bija pārpildīts ar ļoti daudz spilgtiem notikumiem. Karstākais notikums bija tas, ka Rīgas galva atklāja sava tetovējuma nozīmi un tā ir partijas programma, kura sastāv no 4000 zīmēm. Protams arī tas, ka nopelniem bagātais tautas skatuves mākslinieks pameta savus cīņas biedrus, lai dibinātu pats savu politisko spēku. Protams, fantastiski ir arī tas, ka tagad jebkurš par nieka 775 eiro varēs iegādāties rīdzinieka karti. Šogad gaidāmais Cepiens solās būt vel jaudīgāks, jo ir izdevies saglabāt lielisko komandu, kurai tagad ir lielāka pieredze kā pērn."

Labākie “Politiķu cepiena” joki no pagājušā gada Sarunu festivāla LAMPA skatāmi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!