Foto: LETA
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) vadītāja Anita Slokenberga (redzama foto) un valdes loceklis Viesturs Boka pagaidām amatu saglabā, šodien žurnālistiem sacīja Veselības ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa.

Slimnīcas valdes locekļiem būs jāiesniedz ministrijai informācija par situāciju slimnīcā, vai tik tiešām veidojas vairākas rindas uz pakalpojumiem. Tāpat valdes locekļiem būs jāiesniedz informācija par veicamajiem darbiem, lai varētu tālāk izvērtēt, cik attiecīgais valdes loceklis ir darījis, lai izpildītu likumā noteiktās prasības.

Pēc tam attiecīgi katra valdes locekļa darbs un atbilstība amatam tiks izvērtēta.

Viņa sacīja, ka līdz šim saņemtā informācija neliecina par labu pārvaldību Austrumu slimnīcā. Līdz ar to no slimnīcas valdes tiek pieprasīta informācija, lai pieņemtu galīgo lēmumu.

Zvidriņa arī norādīja, ka ir izteikusi neuzticību Slokenbergai un Bokam, tomēr amatu viņi pagaidām saglabā. Viņa skaidroja, ka šī rīta preses konferencē paziņoja, ka abi valdes locekļi ir zaudējuši uzticību, bet neteica, "ar kuru datumu tas tiek pildīts".

Pati Slokenberga žurnālistiem sacīja, ka slimnīcā ir radīta sistēma, lai novērstu jebkādas "kreisās" rindas. Viņa gan piebilda, ka slimnīcā strādā 800 ārstu un valdei nav iespējams izkontrolēt, vai pilnīgi visi ārsti šo sistēmu ievēro.

Viņa gan atteicās sniegt viedokli par to, ka ir zaudējusi valsts sekretāres uzticību. Tāpat viņa norādīja, ka pie sava amata neturas un gadījumā, ja amats būs jāzaudē, viņa to arī darīs. Taujāta, vai amats tiks zaudēts pamatoti, Slokenberga sacīja, ka "acīmredzot - laikam jau jāatbild par to, kas notiek iestādē".

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš brīdināja, ka dienā, kad atkāpjas ministrs, Veselības ministrijai (VM) nebūtu jāpieņem nekādi strauji lēmumi par RAKUS vadību, tāpēc tie tiks nobremzēti. "Dienā, kad ministrs demisionē, ir nepieļaujami veikt šādas darbības. Viss ir jāizvērtē," sacīja Kučinskis.

Līdzīgu nostāju pauda arī veselības ministra aizvietotājs, satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS). Viņš norādīja, ka nepiekrīt jebkādai sasteigtai un emocionāli vadītai lēmumu pieņemšanai par RAKUS amatpersonu un ārstu atstādināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!