Foto: Alfrēds Ulmanis fotal.lv
Pasaules bēgļu dienas svinības trešdien Stokholmas Ekonomikas augstskolā Rīgā pulcēja vairāk nekā simts cilvēku, tostarp bēgļus un patvēruma meklētājus, portālu "Delfi" informēja pasākuma organizatori.

Pasākumā bija iespējams satikties gan ar bēgļiem, gan ar cilvēkiem, kuri ikdienā strādā jomās, kas saistītas ar bēgļiem. Savā pieredzē ar sanākušajiem dalījās Robels Tagess, kurš šī gada sākumā Eiropas Savienības pārvietošanas programmas ietvaros Latvijā ieradies no Grieķijas. Viņš uzsvēra, ka bēgļiem nepieciešama tikai pavisam neliela palīdzība, lai iekļautos sabiedrībā, jo viņi ir tādi paši cilvēki, tikai bijuši spiesti pamest savas mītnes valstis kara un vajāšanu dēļ.

Pasākuma laikā bija iespējams parakstīt petīciju, kuru jūnijā publiskojusi ANO Bēgļu aģentūra (UNHCR). Tajā pausts aicinājums visiem bēgļiem nodrošināt darbu vai iespēju apgūt jaunas darba iemaņas, mājokli, bet bēgļu bērniem garantēt pieeju izglītībai. Septembrī petīcija tiks nodota valstu līderiem ANO Ģenerālās Asamblejas svinībās.

Pasākumā piedalījās arī nevalstisko organizāciju pārstāvji, brīvprātīgie, interesenti, kā arī Sarkanā Krusta mentori, kuri šobrīd strādā ar patvēruma meklētājiem. Viesu vidū bija integrācijas mentors no Zviedrijas – Karls Bjoršmarks, kurš Latvijā ieradies, lai apmācītu šīs jomas darbiniekus.

Pasaules bēgļu diena tiek atzīmēta ik gadu, un tās oficiālais datums ANO kalendārā ir 20. jūnijs, taču pasākumi dažādās valstīs notiek vairāku nedēļu garumā jūnija pirmo nedēļu laikā. Katru gadu 20. jūnijā arī iznāk UNHCR ziņojums "Global Trends", kurā apkopota svaigākā statistika par bēgļu skaitu un izvietojumu visā pasaulē. Paredzams, ka šogad publiskotie dati uzrādīs kārtējo bēgļu skaita kāpumu, informē pasākuma organizatori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!