Foto: DELFI
Jaunais pedagogu atalgojuma modelis paredzēs, ka skolotāja darba slodzi plānos izglītības iestādes vadītājs sadarbībā ar pašu pedagogu, liecina Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts par pedagogu darba samaksas noteikumiem.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātajā projektā norādīts, ka izglītojamo skaits vispārizglītojošo skolu klasēs svārstās no 4 -5 izglītojamiem lauku novadu skolās līdz 34 izglītojamiem pilsētu skolās, tāpēc netiek dots normatīvais regulējums par to, cik mācību stundas ietilpst slodzē, kas atbilst vienai darba algas likmei.

Skolotāja darba slodzi plāno izglītības iestādes vadītājs sadarbībā ar pašu pedagogu, nosakot darba pienākumus gada laikā un veidojot tarifikāciju, kurā norāda mācību stundu skaitu, darba stundas klases audzināšanai, darba stundu skaitu citu pienākumu veikšanai un kopējo darba stundu skaitu, no kārtējā gada 1.septembra līdz nākamā gada 31.augustam. Veidojot pedagoga slodzi paredzēts, ka izglītības iestādes vadītājs ņem vērā izglītojamo skaitu klasē un mācību priekšmetu, ko pedagogs māca.

IZM izstrādājusi rekomendējošu metodiku, pēc kuras noteikt pedagogu slodzes veidošanos. Tā paredz, ka, piemēram, matemātikas, valodu un literatūras mācību priekšmetos skolotājiem, kuru klasēs ir mazāk par deviņiem skolēniem papildus noteiktajai 21 kontaktstundai klāt tiek pievienota viena stunda klases audzināšanai, kā arī pusotra stunda mācību stundu sagatavošanai, individuālajam darbam ar izglītojamiem, konsultācijām un skolēnu rakstu darbu labošanai.

Turpretī matemātikas, valodu un literatūras pedagogam, kura klasē ir 25 vai vairāk skolēni, paredzēts slodzei pieskaitīt sešas stundas klases audzināšanai, 2,5 stundas izglītojamo rakstu darbu labošanai, četras stundas individuālajam darbam ar izglītojamiem un konsultācijām, bet 2,5 stundas mācību stundu sagatavošanai.

Eksaktajos, sociālo zinību un citos mācību priekšmetos paredzēts, ka pedagogam nepieciešams mazāk laika skolēnu rakstu darbu labošanai. Piemēram, eksakto vai sociālo zinību pedagogam, kura klasē mācās 25 vai vairāk skolēni, tam paredzētas divas papildus stundas, bet citos mācību priekšmetos 1,5 stundas.

Projektā norādīts, ka metodika var kalpot par pamatu pašvaldībām, izstrādājot kārtību pedagogu slodžu sadalei. Pedagoga kopējā nedrīkst pārsniegt noteikto nedēļas darba laiku – 40 stundas, neskaitot promesoša pedagoga aizvietošanu. Direktoram vienojoties ar pedagogu par tarificēto mācību stundu skaita palielināšanu vai citu pienākumu (konsultāciju, individuālā darba ar izglītojamiem) palielināšanu, pedagoga slodze var pārsniegt to, kas atbilst vienai mēneša likmei. Tomēr šādās situācijas direktoram jāņem vērā skolēnu skaits klasē, mācību priekšmets, ko pedagogs māca, kā arī izglītības iestādes dibinātāja noteiktā kārtība pedagogu slodžu sadalei.

Jau ziņots, ka pedagogu atalgojuma modeļa projektu 4. jūlijā skatīs Ministru kabineta komitejā, bet 5. jūlijā - MK sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!