Foto: LETA
Lielvārdes domei radušās aizdomas par valsts institūciju vēlmi saglabāt bijušo domes priekšsēdētāju Jāni Āboliņu, kurš pērn parakstīja 200 miljonu eiro vekseli, pašvaldības deputāta amatā, sacīja domes priekšsēdētājs Imants Balodis.

"Mums ar kolēģiem rodas tādas aizdomas, ka no valsts institūciju puses ir kaut kāda stipra neieinteresētība [lai Āboltiņš pamet pašvaldības deputāta amatu]. Mēs domājam, ka Āboliņš nav īsti Āboliņš. Varbūt aiz Āboliņa stāv vēl arī bumbierītis. Figurē gan Greste, gan Laurinovičs, gan vēl kaut kāds Čakstiņš, ar kuriem mēs nevaram sazināties, jo mums publiski viņu dati nav pieejami," pauda Balodis. Tāpat Lielvārdes domes priekšsēdētājs uzskata, ka atsevišķas valsts iestādes iepriekš ir nākušas klajā ar nepārdomātiem izteikumiem.

Balodis arī informēja, ka tā kā deputātu ievēl tauta, tad dome juridiski Āboliņu nevar atlaist, ja valsts institūcijas par to neliekas ne zinis. Dome var izteikt mājienus, ka vajadzētu nolikt deputāta mandātu. Pats Āboliņš paudis, ka viņa darba devējs ir tauta, tātad tā var viņu pieņemt darbā un arī atlaist. "Atlaišanas mehānisms notiek tā, ka viņi var nākt piketēt un teikt - Āboliņ, atkāpies! Vai labākajā gadījumā nākamajās vēlēšanās par viņu nevēlēt, kas gan ir apšaubāms," skaidroja Balodis.

Priekšsēdētājs arī uzsvēra, ka, "ja viņam nav goda prāta un sirdsapziņas, tad viņš mūs te visus turpina terorizēt un mācīt un pamacīt un veiksmīgi sagrozīt faktus, pateicoties valsts institūciju neveiksmīgiem izteicieniem. Beigās viņš jau ir tuvu nacionālā varoņa statusam".

Ziņots, ka Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis informēja - kamēr Lielvārdes pašvaldība nebūs guvusi skaidrību par 200 miljonu eiro vērtā vekseļa juridisko spēku un iespējamām finansiālajām sekām, tā nevarēs apgūt Eiropas Savienības fondu finansējumu.

FM pārstāvis skaidroja, ka bijušā Lielvārdes pašvaldības priekšsēdētāja Āboliņa aizvadītā gada novembrī parakstītais vekselis ir "nobremzējis Lielvārdes attīstību", kā arī rada tai finansiālus zaudējumus. Jarockis norādīja, ka pašvaldībai jau ir 10 tūkstošos eiro mērāmi finansiāli izdevumi, lai noalgotu starptautiskus auditorus, kuri izvērtētu vekseli.

Tāpat ziņots, ka trešdien notika Lielvārdes domes ārkārtas sēde, kurā pašvaldības domes deputāti pēc diskusijām ar FM, Vides Aizsardzības un Reģionālās attīstības ministrijas un Valsts kases pārstāvjiem nolēma piesaistīt starptautisku auditoru kompāniju, kas izvērtēs 200 miljonu eiro vērtā vekseļa juridisko spēku un sniegs savus priekšlikumus iespējamiem risinājumiem.

Raidījums "De facto" pērnā gada decembrī vēstīja, ka darījuma "potenciālā investora" pilnais nosaukums esot "Riverside Hong Kong", bet tā kā šis "fonds" vēl nav izveidots, tādēļ tā pārstāvis Stīvens Jance darbojoties zem uzņēmuma "PCNA S.A".

Lai arī tā nosaukums atrodams vienā no reģistriem, kas apkopo datus par dažādiem uzņēmumiem, nekas neliecina, ka šāds uzņēmums patiešām darbotos.

Āboliņs raidījumam norādīja, ka "viņi [investori] šobrīd nedarbojas Latvijā. Darbojas kompānijas, kas izvērtē šo informāciju. Uz šo brīdi, "Google" "iemetot" šo kompāniju, neatradīsim, bet mēs varam atrast kompāniju, kas pārstāv viņus." Kompānijā, kas gan nav reģistrēta, darbojas Jānis Čakstiņš, Silvija Greste un Uldis Laurinovičs. "Viņi ir pilnvaroti pārstāvji un es esmu vietējais konsultants," norāda Čakstiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!