Foto: stock.xchng

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) sēdē pirmdien tiks lemts par turpmākajām rīcībām saistībā ar pedagogu atalgojuma reformu, informēja LIZDA.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga iepriekš uzsvēra, ka pirmsskolas pedagogu atalgojumam jābūt aprēķinātiem pēc vienlīdzīgiem principiem, ka visi saņem 620 eiro par 40 darba stundām nedēļā.

"Šodien mēs uzzinājām, ka pedagogiem, kuri strādā ar bērniem līdz piecu gadu vecumam ir paredzēti pavisam citi noteikumi un sanāk, ka tā ir pašvaldības brīvā izvēlē, ņemot vērā viņu politisko gribu un finansiālās iespējas, vai nu maksāt par 30 stundām 420 eiro vai par 40 stundām 560 eiro. Tas respektīvi nozīmē, ka pedagogiem no 1.septembra ir algas pielikums nulle eirocenti par darbu," norādīja LIZDA priekšsēdētāja.

Viņa pavēstīja, ka pašvaldības varēs maksāt attiecīgi vairāk par likmi, bet tas būs brīvprātīgi. "Mums nekas cits neatliek kā sasaukt ārkārtas valdes sēdi, lai lemtu, jo pagājušā nedēļā, tiekoties gan ar nozares ministru, gan ar ministru prezidentu tika skaidri norādīts, ka visiem ir šie 620 eiro no šī gada septembra un 680 eiro no nākamā gada 1.septembra. Jautājums ir uz kādu rīcību ir gatavi paši pirmsskolas pedagogi jo jau daudzus gadus viņi ir krietni diskriminētākā situācijā nekā augstākās pakāpēs strādājošie. Valdes kompetencē būs lemta par tālāko rīcību." norādīja Vanaga.

Jau ziņots, ka Ministru kabineta (MK) sēdē, valdības atbalstītā pedagogu atalgojuma reforma paredz iespēju pašvaldībām, kuras nevar atļauties pirmsskolas pedagogiem maksāt 620 eiro, maksāt 560 eiro par slodzi mēnesī.

Šāds nosacījums noteikumos ticis iekļauts tikai pirmdien, par ko sašutumu pauda Vanaga, norādot, ka šāds variants nav ticis pārrunāts ar sociālajiem partneriem un kuri par to nav zinājuši. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis ("Vienotība") norādīja, ka šāds priekšlikums izveidots tikai pirmdien. Tas ir veikts dēļ ta, ka atsevišķas pašvaldības norādījušas, ka nevar atļauties maksāt paredzētos 620 eiro.

Vanaga norādīja, ka šādā gadījumā šiem pedagogiem atalgojums nemainīsies vispār. Uz to Šadurskis atbildēja, ka "viņš labprāt vēlētos redzēt, kuras būs tās pašvaldības, kuras pirmsvēlēšanu gadā atļausies maksāt mazāko likmi".

Šāda kārtība attieksies uz tiem pedagogiem, kuri strādā ar bērniem līdz četru gadu vecumam ieskaitot un kuriem atalgojums tiek maksāts no pašvaldību budžeta. Tāpat noteikts pārejas periods līdz kuram pašvaldībām jāsāk maksāt pilnais slodzes atalgojums - 620 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!