Foto: F64

Ministru kabineta (MK) sēdē otrdien lems par Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavoto noteikumu projektu, kas paredz Latvijā mītošajiem patvēruma meklētājiem palielināt uztura un dienasnaudas apmēru. Šī nauda ir līdzekļi iztikai, kas tiek maksāti laika posmā, kamēr atbildīgās iestādes izlemj, vai patvēruma meklētājam piešķirt bēgļa vai alternatīvo statusu, vai arī lūgumu noraida. Šajā laikā patvēruma meklētāji nedrīkst strādāt.

Šobrīd patvēruma meklētājiem, kuri izmitināti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā, tiek maksāti 2,15 dienā. Jaunais regulējums paredz, ka turpmāk patvēruma meklētājam izmaksājami naudas līdzekļi uzturam un ikdienas izdevumu segšanai trīs eiro apmērā.

Pret finansiālā atbalsta palielināšanu asi iebilst Nacionālā apvienība. Kā iepriekš portālu "Delfi" informēja partijas frakcijā, NA deputāti uzskata, ka pret patvēruma meklētājiem ir jāizturas ar izpratni, taču viņiem sniegtā palīdzība nedrīkst būt uz Latvijas sabiedrības rēķina.

Partijas līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš norādīja: "Valdības uzdevums ir mazināt sociālo nevienlīdzību, meklējot risinājumus gan mazo pensiju, gan bērnu pabalstu palielināšanai. Kamēr pensionāriem un māmiņām būs jāskaita centi, domājot, kā sagaidīt nākamo mēnesi, jebkādu pabalstu palielināšana imigrantiem nav pieļaujama."

Kā skaidro IeM, ja patvēruma meklētājam nav pietiekamu līdzekļu, lai nodrošinātu savam veselības stāvoklim atbilstošus sadzīves apstākļus un savu uzturēšanos patvēruma procedūras laikā, viņu izmitina patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā.

Tajā nodrošina sadzīvei nepieciešamos apstākļus. Savukārt apģērba, papildu pārtikas paku, higiēnas preču pieaugušajiem un bērniem, virtuves piederumu nodrošināšanai patvēruma meklētājiem tiek izmantoti Eiropas Savienības (ES) fondu projektos pieejamie finanšu līdzekļi, kā arī nevalstisko organizāciju sniegtais atbalsts.

Noteikumi tapuši pēc Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojuma, kurā IeM uzdots izvērtēt un nodrošināt līdzvērtīgus apstākļus Latvijā izmitinātājiem patvēruma meklētājiem neatkarīgi no tā, kurā iestādē viņi atrodas.

Valsts robežsardze organizē patvēruma meklētāju ēdināšanu, kas vidēji izmaksā 5,15 eiro dienā, savukārt PMLP izmaksā naudu 2,15 eiro dienā, kas, kā vērsa uzmanību VK, ir ne tikai uzturam, bet arī higiēnas un pirmās nepieciešamības preču iegādei.

Revīzijas ziņojumā tika uzsvērts, ka šo līdzekļu apmērs nav mainījies kopš 2002 .gada un tas nav pamatots ar konkrētiem apstākļiem.

Tāpat IeM saņēma ANO bēgļu lietās komisāra vēstuli, kurā tika norādīts, ka dienasnaudas apmērs patvēruma meklētājiem nav pietiekams.

Ministrijas veiktie aprēķini liecina, ka vidēji pieaugušai personai dienas uztura normas nodrošināšanai nepieciešami 2,69 eiro dienā. Plānots, ka 2,69 eiro būs patvēruma meklētāja uztura nauda, savukārt 31 eiro cents būs dienasnauda.

Kamēr patvēruma meklētāji sagaida atbildīgo iestāžu lēmumu par to, vai viņiem tiek piešķirts bēgļa statuss, viņi nedrīkst strādāt, kā arī nesaņem nekādus pabalstus. Tiem patvēruma meklētājiem, kuri Latvijā ierodas paši, patvēruma procedūras ilgums ir vidēji četri mēneši. Savukārt to, kuri ieradušies ES pārvietošanas programmas ietvaros, procedūras ilgums ir īsāks.

Tiklīdz persona saņem bēgļa vai alternatīvo statusu, tā saņem arī personu apliecinošu dokumentu, pastāvīgās uzturēšanās atļauju, tiesības strādāt, kā arī pirmos 12 mēnešus pēc bēgļa statusa iegūšanas, ja nav citu iztikas līdzekļu, pabalstu 139 eiro apmērā.

Ziņots, ka valdība pērnā gada izskaņā atbalstīja bēgļu pabalsta samazināšanu par 45,7% – līdz 139 eiro. Līdz tam uzturēšanās pabalsta apmērs pieaugušai personai bija 256 eiro mēnesī.

Plānots, ka jaunie noteikumi stāsies spēkā šī gada 20. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!