Lai spētu savlaicīgi novērst terorisma draudus, Latvijas Drošības policijā (DP) ir jāpalielina pretterorisma speciālistu skaits un jāizveido atbilstoša viņu motivācijas pakete, pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Ministrs vēlreiz apliecināja, ka, neskatoties uz uzbrukumu Nicā, terorisma draudu līmeni Latvijā nav nepieciešams palielināt un tas joprojām saglabājas zems. Uzbrukums Nicā vēlreiz apliecina, ka terorisms ir pastāvīgs drauds Eiropā, tāpēc būtiski ir palielināt resursus DP tieši analītiskās kapacitātes celšanai.

"Skaidrs, ka varam mācīties no traģiskiem notikumiem, tāpēc nepieciešams savlaicīgi prognozēt un izskaitļot potenciālos draudus. DP ir viena no mūsu prioritātēm budžetā," uzsvēra ministrs un atgādināja, ka Dānija teju uzreiz pēc teroristu uzbrukuma piešķīra apjomīgas summas drošības dienestu kapacitātes celšanai.

"Ir jārīkojas jau tagad, lai Latvijā būtu labi analītiķi ar atbilstošu motivācijas paketi," uzsvēra ministrs, gan piebilstot, ka DP darba sludinājumus nepublicē, bet paši meklē potenciālos speciālistus.

Kādai tieši jābūt palielinātai motivācijas paketei, ministrs neminēja, taču nenoliedza, ka tas ietvertu arī sociālās garantijas.

Lai arī nedēļas nogalē notiek viens no cilvēku apmeklētības ziņā vērienīgākajiem gada pasākumiem – festivāls "Positivus" –, ministrs šobrīd neredz nepieciešamību palielināt jau pietiekami apjomīgo likumsargu skaitu festivāla drošības pasākumu īstenošanā. Valsts policija festivālā strādājot pēc atsevišķa drošības un kārtības plāna, kurā piedaloties arī Igaunijas kolēģi. "Es, protams, gan lūdzu policistus būt modriem," piebilda Kozlovskis.

Jau ziņots, ka Francijas kūrortpilsētā Nicā ceturtdienas vakarā cilvēku pūlī iebrauca kravas automašīna, nogalinot vismaz 80 cilvēkus un daudzus ievainojot, līdz tās vadītājs tika nošauts.

Latvijas DP paziņojusi, ka islāmistu teroristi turpina radīt pieaugošus draudus Eiropas kopējai drošībai, kas jau šobrīd tieši ietekmē drošības situāciju vairākās kontinenta valstīs, bet citās valstīs var nelabvēlīgi iespaidot terorisma draudu situāciju nākotnē.

Vienlaikus DP norāda, ka Latvijā nav nepieciešams mainīt terorisma draudu līmeni un tas joprojām saglabājas zems.

Līdzīgi kā pēc citiem plaša mēroga terorisma incidentiem, DP strādā pastiprinātā režīmā, veic regulāras konsultācijas un uztur intensīvus kontaktus ar ārvalstu partneru dienestiem, kā arī ar citām pretterorisma pasākumos iesaistītajām institūcijām Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!