Foto: F64

Drošības policijas (DP) vērtējumā patlaban dienesta pretterorisma spējas ir atbilstošas terorisma draudu līmenim Latvijā, taču DP neatklāj, vai pastāv problēmas ar analītiķu pieņemšanu darbā.

DP skaidroja, ka DP pretterorisma spējas tiek sistemātiski attīstītas kopš atsevišķas pretterorisma struktūrvienības dienestā izveides 2005. gadā.

Ņemot vērā pieaugošos terorisma draudus Eiropā, pēdējo gadu laikā pretterorisms ir viens no dienesta galvenajiem darbības virzieniem, un tā stiprināšanai ir atvēlēti papildu resursi, tostarp personāla resursi. DP vērtējumā patlaban dienesta pretterorisma spējas ir atbilstošas terorisma draudu līmenim Latvijā. Tajā pat laikā, ņemot vērā pieaugošos terorisma draudus Eiropā, arī DP ir nepieciešama tālāka pretterorisma spēju stiprināšana.

DP gan nesniedz publiskus komentārus par personāla atlases kārtību un atalgojuma sistēmu dienestā.

Lai spētu savlaicīgi novērst terorisma draudus, DP ir jāpalielina pretterorisma speciālistu skaits un jāizveido atbilstoša viņu motivācijas pakete, pēc Nicas terorakta pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Ministrs vēlreiz apliecināja, ka, neskatoties uz uzbrukumu Nicā, terorisma draudu līmeni Latvijā nav nepieciešams palielināt un tas joprojām saglabājas zems. Uzbrukums Nicā vēlreiz apliecina, ka terorisms ir pastāvīgs drauds Eiropā, tāpēc būtiski ir palielināt resursus DP tieši analītiskās kapacitātes celšanai.

Francijas kūrortpilsētā Nicā pagājušās ceturtdienas vakarā cilvēku pūlī iebrauca kravas automašīna, nogalinot vismaz 84 cilvēkus un daudzus ievainojot, līdz tās vadītājs tika nošauts.

Atbildību par teroraktu uzņēmies teroristiskais grupējums "Islāma valsts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!