Foto: LETA
Trešdien, 20. jūlijā, Eiropas Savienības (ES) Augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni paziņoja par Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietnieka - politiskā direktora Eduardu Stiprā apstiprināšanu par ES delegācijas Uzbekistānā vadītāju.

Latvijas diplomāta apstiprināšana augstajā amatā ir nozīmīgs sasniegums Latvijas ārlietu dienestam, ņemot vērā, ka attiecību stiprināšana ar Centrālāzijas valstīm ir arī viena no mūsu valsts ārpolitikas prioritātēm, skaidro ministrija.

Konkurss uz ES delegācijas Uzbekistānā vadītāja amatu tika izsludināts Eiropas Ārējās darbības dienesta 2016. gada rotācijā. Plānots, ka darbu jaunajā amatā Stiprais uzsāks 2016. gada septembrī.

Stiprais Latvijas diplomātiskajā dienestā strādā kopš 1993. gada un ir viens no pieredzes bagātākajiem Latvijas diplomātiem. Viņš bijis Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē, vadījis Ārlietu ministrijas Divpusējo attiecību direkciju, bijis Valsts prezidenta kancelejas vadītājs, ieņēmis ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijas Republikas Pastāvīgajā pārstāvniecībā ES amatu, kā arī vadījis iestāšanās ES sarunu delegācijas sekretariātu. Kopš 2013. gada Stiprais ir Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks – politiskais direktors.

Stiprais ir apbalvots ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī saņēmis Ukrainas, Norvēģijas un Francijas valstu apbalvojumus.

Viņš absolvējis Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultāti, kā arī izglītību papildinājis Francijas Nacionālajā Administrācijas skolā un Zviedrijas Starptautisko attiecību institūtā.

Iepriekš ES delegācijas vadītāja amatu ir ieņēmusi arī Latvijas diplomāte, vēstniece Maira Mora, no 2011. līdz 2015. gadam pārstāvot ES Baltkrievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!