Foto: LETA

Partija "Vienotība" pauž neizpratni par Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) publiskajiem izteikumiem par to, ka partijas noraidošā attieksme pret jauno Valsts ieņēmumu dienesta vadītāju (VID) liecina par nevēlēšanos piedzīvot dienesta pārmaiņas.

""Vienotība" jebkādus šādus pārmetumus kategoriski noraida un nākamās nedēļas Sadarbības padomes sēdē aicinās Kučinski skaidrot viņa izteikumus, aicinot premjeru tos atsaukt," portālam "Delfi" pavēstīja partijas preses sekretāre Laila Timrota.

"Vienotība" uzsver, ka ir koalīcijas partneris, kurš ir gatavs un ieinteresēts konstruktīvi strādāt Kučinska vadītās valdības sastāvā un aizstāvēt valsts intereses.

Tāpat "Vienotība" esot ieinteresēta VID autoritātes stiprināšanā, veicinot sabiedrības uzticēšanos dienestam, un reformu turpināšanā, kuru rezultātā ievērojami uzlabojusies nodokļu iekasējamība.

"Ar nožēlu secinām, ka šobrīd pēc finanšu ministres ierosinājuma valdības vadītājs ir gatavs virzīt apstiprināšanai VID ģenerāldirektora amatā personu, kuras personīgo finanšu darījumu necaurskatāmība rada pamatotas bažas par viņas atbilstību ieņemamajam amatam," norāda partijas pārstāvji.

"Vienotības" tikšanās laikā ar VID ģenerāldirektora amata kandidāti Ingu Koļegovu atklājas būtiskas pretrunas starp kandidātes skaidrojumiem un publiskajos reģistros pieejamo informāciju par SIA "Pallogs" dividenžu izmaksām, jo publiski pieejamie SIA "Pallogs" dalībnieku sapulču lēmumi paredz peļņu nesadalīt, klāsta partijā.

Ņemot vērā šīs neatbilstības, "Vienotība" lūgusi lēmumu par Koļegovas apstiprināšanu VID ģenerāldirektora amatā atlikt par nedēļu un lūgt šīs nedēļas laikā VID steidzamības kārtā veikt tematisko pārbaudi, noskaidrojot likumisko pamatu un kārtību, tostarp nodokļu nomaksas pierādījumus, kādā Koļegova ir saņēmusi amatpersonas deklarācijā norādītās dividendes no SIA "Pallogs".

Tāpat "Vienotībai" nav pieņemams necaurskatāmais un sasteigtais process, kādā VID vadītāja amatā tiek virzīta Koļegova. Publiski pieejamā informācija apliecina, ka VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītājas Daces Pelēkās vadībā spēj pilnvērtīgi veikt visas dienestam noteiktās funkcijas, par ko liecina nodokļu iekasējamības rādītāju pieaugums par vairāk nekā 5% pret tautsaimniecības ekonomisko izaugsmi 2,1% apmērā, min partija.

"Šajā situācijā steigai nākamā VID vadītāja virzīšanā nav pamata. Tik augstas amatpersonas izraudzīšanās procesam jābūt pārdomātam, valsts interesēm atbilstošam un sabiedrībai saprotamam," norāda "Vienotība" , aicinot izsludināt jaunu konkursu uz vakanto VID ģenerāldirektora amatu, nosakot jaunus kritērijus un nodrošinot plašākas sabiedrības iesaisti šajā procesā.

Jau ziņots, ka partijas "Vienotība" iebildumu dēļ valdība otrdien atlika Koļegovas apstiprināšanu VID vadītājas amatā. Par to valdība lems nākamnedēļ.

Premjersa Kučinskis izteicies, ka "Vienotībā" ir cilvēki, kas nav gatavi pārmaiņām VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!