Foto: DELFI Aculiecinieks
"Rīgā, Saulkalnes ielā, pie 7. internātpamatskolas kokus apber ar nopļautās zāles un kritušo lapu kaudzēm, kas kokiem kaitē un veicina bojāeju," portālam "Delfi" vēsta anonīma aculieciniece.

Aculiciniece raksta, ka jau redzējusi šādi apbērtus kokus pagalmos, kur tie pamazām iet bojā, jo kaudzē krājas mitrums un vairojas baktērijas un kaitēkļi. "Lūdzu palīdzēt pilsētas kokiem, jo tie taču gādā par gaisu mūsu pilsētā," raksta aculieciniece.

Arī "Rīgas dārzu un parku" Pārdaugavas nodaļas vadītāja Dace Bruģe apstiprina, ka, ar zāli un lapām apberot kokus, stumbriemm tiek nodarīts kaitējums. "Koku fizioloģija nepieļauj stumbru kakla apbēršanu. Stumbram nepiekļūst gaiss, tas sāk bojāties un palēnām pūst," teic Bruģe, atzīstot, ka diemžēl teritorijas sakopšana Saulkalnes ielā nav pašvaldības ziņā. Atbildība jāuzņemas zemes īpašniekam.

Tikmēr gan Valsts augu aizsardzības dienesta pārstāve Dace Ūdre bilst, ka koki no uzbērtās zāles un lapām saņem papildu barības vielas, humusvielas. Taču "Rīgas dārzu un parku" pārstāve norāda, ka mēslošana būtu iespējama vien tad, ja koku lapas klātu 10 – 15 centimetru kārtā augstnes virskārtā. Šāda koku mēslošana esot iespējama vien atsevišķās teritorijās, taču ārkārtīgi reti pilsētas sabiedriskajos apstādījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!