Kultūras ministrija (KM) gatavojas apmaksāt granīta plākšņu nomaiņu Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas atbalsta sienās Valguma ielas pusē un iesegumā. Tas notiek uzreiz pēc garantijas termiņa beigām, pirmdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Atbalsta sienu un ieseguma granīta plākšņu nomaiņa izmaksās nepilnus 46 000 eiro (bez pievienotās vērtības nodokļa).

Laikraksts vēsta, ka granīta flīzes vietām ir atdalījušās no apšuvuma, un arī iesegumā, pa kuru ikdienā staigā un braukā, tās ir jāpielabo. Nebijis paredzēts, ka uz ieseguma plāksnēm būs tik liela slodze, laikrakstam teicis KM Investīciju un projektu nodaļas vadītājs Indriķis Builis.

Starp plākšņu šuvēm pastiprināti izdalās mitrums un kalcija karbonāts, veidojot baltus notecējumus. Veikto darbu garantijas laiks beidzies 30. jūnijā. Tiek pieļauts, ka plāksnes piestiprinātas nekvalitatīvi, bet izrādījies, ka šie darbi tiek uzskatīti par konstrukcijas maiņu un saskaņā ar KM un Nacionālās būvkompāniju apvienības parakstīto protokolu ir jāapmaksā ministrijai.

Laikraksts vēsta, ka tagad flīžu stiprināšanai tikšot mainīta konstrukcija un tās montēšot uz vieglmetāla karkasa, ko stiprina pie betona pamatnes. Builis norādījis, ka būvniekam to nevar likt darīt par savu naudu, būvnieks nav atbildīgs par nepareizi aprēķinātas slodzes dēļ bojātām flīzēm.

Jau vēstīts, ka septembrī notiek LNB ēkas mazgāšana. Tā izmaksās 117 694 eiro. Kopējā tīrāmo daļu platība ir aptuveni 22 000 kvadrātmetru, no tās stikloto virsmu platība ir teju 14 000 kvadrātmetru.

Šī ir ēkas pirmreizējā jeb etalona mazgāšana. Balstoties uz LNB inženieru un tīrīšanas speciālistu aprēķiniem, procesu būtu nepieciešams veikt atkārtoti reizi gadā vai reizi pusotrā gadā.

LNB tiks veikta ne tikai fasādes un jumta tīrīšana, bet arī jumta seguma apstrāde ar speciālu līdzekli, kas ļaus nākotnē samazināt gan nosēdumu veidošanos, gan arī tīrīšanas izmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!