Foto: Shutterstock
Viens no Ķekavā samilzušā strīda par Pļavniekkalna sākumskolas nākotni iemesliem ir novada domes priekšsēdētāja Anda Damlica vēlme nopelnīt uz iedzīvotāju rēķina. Proti, priekšsēdētājs esot iecerējis jaunas skolas ēkas celtniecības vajadzībām pašvaldībai pārdot sev piederošu zemes gabalu, portālam "Delfi" sūtītā vēstulē apgalvo Gatis Līcis.

Ķīviņš par Pļavniekkalna sākumskolu uzvirmojis, pieaugot audzēkņu skaitam, kā dēļ dome ir spiesta meklēt jaunus risinājumus, lai vietu mācību iestādē nodrošinātu visiem gribētājiem. Kamēr vecāki uzstāj uz pašreizējās, vairāk nekā simts gadu vecās skolas ēkas saglabāšanu, domes deputāti ēku vēlas nojaukt, bet vietā celt nedaudz lielāku skolu, kas, visticamāk, kā apgalvo vecāki, nākotnē vienalga nespēs nodrošināt vietu visiem mācīties gribētājiem.

Lasītājs Gatis Līcis norāda, ka Katlakalna iedzīvotāji un viņu bērni pakļauti neērtībām, jo, pirmkārt, dome tērēs miljonus neefektīvas skolas būvniecībai, bet, otrkārt, nāksies maksāt par Ķekavas novada priekšsēdētāja Anda Damlica iegribu pašvaldībai pārdot savu skolai līdzās piegulošo zemes gabalu. Uz to norādot Damlica retorika, atklātie meli un aktīvā novadam neizdevīgā projekta virzīšana.

"Tagadējo skolu plānots nojaukt, tostarp pirms pieciem gadiem ar pompozitāti atklāto sporta zāles piebūvi. Tā vietā būvēs mazāku skolu, taču aprēķini liecina – jau skolas nodošanas brīdī vietas nepietiks visiem tuvākās apkaimes skolēniem, pēc rekonstrukcijas bērni te vairs nevarēs mācīties līdz sestajai, bet tikai līdz ceturtajai klasei. Jaunajā skolā nebūs aktu zāles, valodu telpas, sporta laukuma. Būvniecības laikā bērnus plāno novirzīt uz Ķekavas veco sākumskolu, kura ir avārijas stāvoklī. Tas viss nodokļu maksātājiem izmaksās ap 4 000 000 eiro," raksta Līcis, kurš piedāvā iepazīties ar plānoto apbūvi paša izveidotajā shēmā, piebilstot, ka šāds iespējamais projekts ir izdevīgs domes priekšsēdētājam, kuram pieder zemāk skatāmajā attēlā ar zaļu iekrāsotais zemes gabals.

Līcis skaidro, ka ar sarkanu ir iezīmēti skolas celšanai paredzētie zemes gabali, ko plāno apbūvēt. Uz viena no gabaliem būvētu skolas ēku, bet uz otra – sporta laukumu vai stadionu. Taču, lai nokļūtu no vienas skolas daļas uz otru, būtu jāšķērso ar zaļu iekrāsotais zemes gabals, kas pieder Damlicam. "Zemesgrāmatā jebkurš var pārliecināties, ka zemes gabals pieder vislielākajam neizdevīgā projekta atbalstītājam un kuratoram – Ķekavas novada domes priekšsēdētājam Andim Damlicam. Pēc tā var secināt, ka cilvēks, kurš viskaislīgāk atbalsta šo neizdevīgo projektu, beigās būs vislielākais ieguvējs," apgalvo Līcis, piebilstot, ka tieši Damlica zemes gabals ir vienīgais, kas var savienot skolas zemes gabalus.

Savukārt Andis Damlics (Reģionu alianse) portālam "Delfi apgalvo, ka viņam nenāk ne prātā savu skolas teritorijai piegulošo zemes gabalu pārdot. "Es esmu skolas kaimiņš jau 56 gadus. Mana vienīgā interese šajā sakarā ir, lai skola joprojām paliktu man kaimiņos," teic Damlics.

Priekšsēdētājs piebilst, ka viņam piederošā zeme ir šaura strēmele, kas perpendikulāri piekļaujas skolas zemei, turklāt, ja to pārdotu, tas nozīmētu, ka audzēkņi varētu ienākt viņa jaunsētā. Uz zemes gabala viņš jau desmit gadus ceļot sev māju. Savukārt no viena skolas zemes gabala uz otru audzēkņi varēšot pārvietoties pa ielu, norādīja Damlics un piebilda, ka ar šādiem paņēmieniem viņa oponents domē Adats gatavojas gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, kurās startēšot kopā ar portālam "Delfi" sūtītās vēstules autoru Gati Līci.

Iecerei būvēt jaunu, nedaudz lielāku skolu tagadējās mācību ēkas vietā iebilst arī Ķekavas novada domes deputāte Ieva Arnte. Viņa akcentē, ka skolas būvēšana nevis esošajā zemes gabalā, bet citviet, būtu racionāls līdzekļu izlietojums gan Katlakalna iedzīvotāju, gan visas pašvaldības iedzīvotājiem, jo varēs sasniegt ilgtermiņa mērķi – nodrošināt iedzīvotājiem izglītības pieejamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!