Foto: LETA

Ēdināšanas uzņēmuma SIA "Kindercatering" darbība ir apdraudējusi tā klientu, proti, 27 Rīgas pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu, veselību, informēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

PVD ir saņēmis laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas norāda uz higiēnas prasību pārkāpumiem "Kindercatering", līdz ar to secināms, ka tā darbība ir apdraudējusi bērnudārza audzēkņu veselību.

Pārbaudes laikā PVD "Kindercatering" virtuves telpās noņēma un laboratoriskajai izmeklēšanai nosūtīja 11 virsmu nomazgājumu, kā arī piecus pārtikas produktu paraugus. Trīs neapstrādātas pārtikas paraugi tika noņemti pie izejvielu piegādātāja un viens mērces paraugs – pirmsskolas izglītības iestādē, kas saņēma gatavus ēdienus no minētā uzņēmuma virtuves.

Divos virsmu nomazgājumu paraugos identificētas patogēnas baktērijas "Bacillus cereus", desmit paraugos – īpaši augsts mikroorganismu skaits, kas saskaņā ar starptautisko praksi norāda uz sliktu higiēnu uzņēmumā. Augstākais mikrobioloģiskā piesārņojuma līmenis konstatēts nomazgājumos no virtuves krāna. Septiņos gadījumos identificētas zarnu nūjiņu grupas baktērijas un vienā gadījumā – zeltainais stafilokoks, kas ir patogēns cilvēka veselībai.

Noņemtajā mērces paraugā (krējums un majonēze) nav konstatēti patogēnie mikroorganismi, tomēr ir identificētas dažādas baktērijas, kas liecina par tā zemo kvalitāti. Par produkta zemo kvalitāti liecina arī termiski apstrādātā panētā vistas gaļā identificētās nepatogēnās baktērijas – "Aeromonas caviae", "Aeromonas hydrophila".

Atsevišķos neapstrādātas pārtikas produktu paraugos ir identificētas patogēnās baktērijas – zeltainais koagulāzes pozitīvais stafilokoks, kā arī jau pieminētās nepatogēnās baktērijas.

Paņemtajos pārtikas un nomazgājumu paraugos salmonellas gan netika konstatētas.

Par konstatētajiem pārkāpumiem ir sākta administratīvā lietvedība.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem "Kindercatering" apkalpotajos 27 bērnudārzos reģistrēti 67 saslimšanas gadījumi ar salmonelozi, no kuriem laboratoriski apstiprināti 56.

Jau ziņots, ka vairākos privātajos bērnudārzos, kuros ēdināšanu nodrošina uzņēmums "Kindercatering", tika konstatēta bērnu saslimšana ar salmonelozi. Uzņēmuma darbība tika apturēta, bet, lai bērni saņemtu drošu pārtiku, "Kindercatering" savu darbību pārcēla uz citām telpām un ēdienu sagatavošana pirmsskolas izglītības iestādēm notika nepārtrauktā PVD uzraudzībā, izslēdzot no ēdienkartes potenciāli bīstamos produktus – olas, vistas gaļu un cūkgaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!