Foto: LETA
Šā gada 1. novembrī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Inčukalna novada domē izņēma pārbaudei trīs iepirkumu dokumentāciju – iepirkumiem par Inčukalna pirmsskolas izglītības iestādes “Minka” piebūves 1. un 2. kārtu, kā arī iepirkumam par atpūtas ielas Inčukalnā un ceļa uz katlumāju Gaujā, skeitparka Gaujā un asfalta seguma atjaunošanu.

Par to portālu "Delfi" informēja Inčukalna novada domē.

Pašvaldībā norāda, ka, pretēji atsevišķu plašsaziņas līdzekļu apgalvojumam, domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko procedūras laikā bija kopā ar KNAB pārstāvjiem, nevis pameta telpas, mēģinot izbēgt no notiekošā.

Nalivaiko uzskata, ka šādas neprecīzas informācijas publiska atsaukšana un atvainošanās ir minimālākais solis, ko, ievērojot ētikas principus, var veikt plašsaziņas līdzeklis, teikts paziņojumā medijiem.

Nalivaiko ir uzklausījis domes izpilddirektoru Oskaru Kalniņu un skaidro, ka pirmsskolas izglītības iestādes "Minka" ēdināšanas korpusa izbūves līguma pagarināšana tika apstiprināta, pamatojoties uz 2015.gada 23.decembrī saņemto vēstuli no darba veicējiem. Vēstulē lūgts pagarināt būvdarbu termiņu, pamatojoties uz to, ka piebūves betonēšanas darbus optimāli var izpildīt tikai tad, kad gaisa temperatūra ir virs 0 grādiem pēc Celsija skalas, līdz ar to laikapstākļi aizkavēja būvdarbu izpildi saskaņā ar sākotnējo grafiku.

Pagarinājuma termiņš saistībā ar laikapstākļiem ir uzskatāms par nepārvaramas varas apstākļiem. Ja dome nebūtu ņēmusi vērā šo darba veicēju lūgumu, tad netiktu ievērotas materiāla (betona) cietēšanas prasības atbilstoši laikapstākļiem un piebūves darbi tiktu veikti nekvalitatīvi un nedroši.

Paziņojumā norādīts, ka, kā sākotnēji bija paredzēts projektā, tika noasfaltēta Atpūtas iela Inčukalnā 3149 kvadrātmetru platībā, kā arī Atpūtas ielai tika noasfaltēti piebraucamie celiņi pie iedzīvotāju īpašumiem. Projekta rezultātā ietaupīti 1686,56 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodookli. Ietaupītā summa tiks novirzīta nākamajiem plānotajiem ceļu uzlabošanas un uzturēšanas darbiem Inčukalna novadā.

Nalivaiko radušos situāciju vērtē kā opozīcijas deputātu apzinātu domes darba kavēšanu, kas novērojama jau vairākkārt.

Šobrīd KNAB pēc opozīcijas deputātu sūdzības ir uzsācis kriminālprocesu un veic iepirkumu procedūru materiālu pārbaudi,. Neviena domes amatpersona nav aizturēta.

"Uzskatu, ka ielas asfaltēšana, ko iedzīvotāji gaidīja jau vismaz 10 gadus, un bērnudārza ēdamzāles piebūve ir pietiekoši nozīmīgi objekti novada iedzīvotāju ērtībai un labsajūtai, novada sakārtošanai, un abi šie projekti ir izdevušies ļoti veiksmīgi, ievērojot visas likuma un būvniecības normas. Aicinu iedzīvotājus būt saprotošiem, analizēt radušos situāciju pēc faktiem, nevis emocijām, kuras opozīcijas deputāti turpina izplatīt sociālajos tīklos, un neizdarīt pārsteidzīgus secinājumus," uzsver priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!